Въпреки новия лидер Германската социалдемократическа партия трудно ще дойде на власт

Мартин Шулц, сн:ЕПА/БГНЕС

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) може да изглежда изпълнена с нови сили благодарение на новия лидер Мартин Шулц, който ще се изправи срещу консервативния канцлер Ангела Меркел на изборите през септември. Но шансовете ГСДП да оглави лява коалиция и да свали от власт канцлера са оскъдни.

Изненадващата промяна на върха даде психологически тласък на социалдемократите, тъй като с нея бе сложен край на месеци на колебания. Сега срещу Меркел ще се изправи по-силен опонент от Зигмар Габриел, неин вицеканцлер от 2013 г. Според социологически данни от миналата сряда, рейтингите на одобрение на Шулц и на Меркел са равни - 41 процента.

Но еуфорията, с която беше посрещнат бившият председател на Европейския парламент в централата на ГСДП във вторник, веднага след като беше издигнат за кандидат-канцлер, както и стремителното увеличение на молбите за членство в партията, не могат да скрият някои неудобни факти.

Заради участието си в управлението като по-малкия партньор в коалицията на Меркел, ГСДП изостава с 15 пункта от консервативния блок, загуби 10 милиона избиратели за десетилетие и не извлича полза от уязвимостта на канцлера заради миграционната ѝ политика.

Големият победител от всичко това е антиимигрантската "Алтернатива за Германия", която вече атакува Шулц като символ на бюрокрацията в ЕС.

"За Шулц ще е трудно, тъй като Габриел не беше единственият проблем; просто партията като цяло има големи проблеми", каза социологът от института Форса Манфред Гюлнер.

Уморена да играе ролята на втора цигулка в така наречената "голяма коалиция", ГСДП отчаяно се опитва да предложи алтернатива. За целта през последните няколко месеца тя водеше преговори със Зелените и отстояващата твърдолинейни позиции Лява партия, за да опипа почвата за бъдещи съюзи.

Такава "червено-червено-зелена" коалиция (според терминологията в Германия коалиция между ГСДП, Лявата партия и Зелените), вече беше изпробвана на регионално равнище във федерална провинция Берлин. Но макар да изглежда съблазнителна, тя крие подводни камъни заради сложната коалиционна аритметика, десетилетната враждебност в отношенията между ГСДП и Лявата партия и новото ръководство на Зелените, излъчено от дясното им крило.

"Има голямо разочарование от голямата коалиция (управляващата коалиция в Германия между блока ХДС/ХСС и ГСДП), но това, че имаш нов кандидат за канцлер, не помага, ако нямаш вариант за управление", каза преподавателят по политология в Кьолнския университет Томас Йегер.

Тъй като и АзГ, и подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия вероятно ще влязат в следващия парламент, ГСДП, Зелените и Лявата партия изглежда няма да могат да съберат мнозинство.

Най-новото проучване на Форса им дава общо 40 процента при 37 процента за консервативния блок, а анализаторите очакват още една дясно-лява коалиция, колкото и това да не е желано от никого.

Освен това Зелените, които управляваха заедно с ГСДП при канцлера Герхард Шрьодер от 1998 до 2005 г., реагират хладно към Шулц.

"Не знаем какви виждания защитава той във вътрешната политика", каза съпредседателят на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт пред телевизия Ройтерс.

Избирането миналата седмица на Гьоринг-Екарт и Джем Йоздемир за съпредседатели беше разчетено от мнозина като завой надясно за партията - чиято подкрепа според проучванията е около 9 процента. Това означава, че двамата може да предпочетат коалиция с консерваторите.

Но преодоляването на различията между ГСДП и Лявата партия може да се окаже още по-голям препъникамък за бъдеща червено-червено-зелена коалиция. Социалдемократите се отказаха през 2013 г. от дългогодишното табу да не се съюзяват при никакви условия с Лявата партия на федерално ниво.

Лявата партия е съставена от бивши комунисти от ГДР и отцепници от ГСДП в Западна Германия, които напуснаха редиците на социалдемократите заради социалните реформи при Шрьодер и станаха последователи на бившия му финансов министър Оскар Лафонтен, смятан от мнозина социалдемократи за предател.

Лафонтен вече го няма, но щафетата пое неговата съпруга и пламенен политически оратор Сара Вагенкнехт, към която ГСДП изпитва също толкова голяма неприязън.

Тя каза пред телевизия Ройтерс, че най-много от всичко иска да намери партньор за нова социална политика, но е скептична, че центристката линия на социалдемократите подлежи на промяна.

Много от политическите виждания на Лявата партия изглеждат съвсем неприемливи за ГСДП, не на последно място съпротивата ѝ срещу НАТО и срещу санкциите, наложени на Русия заради Украйна, както и нейното искане за увеличение на подоходното облагане с до 75 процента.

На всичкото отгоре има и тежка историческа обремененост, която се прояви този месец при скандал около назначението на министъра без портфейл в правителството на федерална провинция Берлин Андрей Холм. Той беше принуден да се оттегли само след пет седмици на поста, защото скрил, че е работил за бившата тайна полиция на ГДР Щази, макар и само няколко месеца, когато бил 18-годишен. На федерално равнище подобен случай би провалил всяко коалиционно споразумение.

Но колкото и да е труден пътят напред, ГСДП поне постави някакво начало, разтърсвайки предизборната кампания.

"Еуфорията около номинацията на Шулц няма да е достатъчна за победа на ГСДП", написа най-високотиражният германски вестник "Билд". "Но Ангела Меркел ще трябва да мине в офанзива - не може да разчита само на досегашните си позиции."

По БТА

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?