Въпреки одобрението за тв дебатите, Кери изостава след Буш

Ден след последния предизборен дебат между Джордж Буш и Джон Кери американският президент води с четири процента пред съперника си. Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение на Ройтерс и социологическата агенция Джон Зогби интернешънъл, оповестени в петък.

Според анкетата, осъществена през последните три дни, Буш се ползва с подкрепата на 48 процента от избирателите при 44 процента за кандидата на демократите Джон Кери. Само ден преди началото на допитването преднината на президента бе едва един процент - 46 срещу 45 процента.

Според Джон Зогби Буш е успял да привлече част от 6-те процента избиратели, които преди това не са били решили за кого да гласуват.

В допитването са участвали 1220 гласоподаватели, като допустимата грешка е 2,9 процента.

Добра новина за президента е, че той подобри позициите си сред неголямата група на колебаещи се избиратели, заяви Джон Зогби. "Почти една четвърт от тях сега казват, че той заслужава да бъде преизбран. Сега техният брой нараства в сравнение с 18-те процента, получени при предишното проучване", поясни той.

Освен това, по думите на Зогби, кандидатът на Демократическата партия трябва да се безпокои от факта, че има подкрепата само на 79 процента от демократите, а Буш има поддръжката на 89% от републиканците".

След третия, последен телевизионен диспут в сряда, двамата кандидати продължиха предизборната си обиколка. Две седмици преди изборите, надпреварата е съсредоточена в ключови щати като Охайо, Флорида, Уисконсин и Айова, където Буш и Кери са с изравнени шансове.

Според новото проучване Буш се ползва с по - голямо одобрение от съперника си сред католиците, жените и съвсем леко сред по-младите избиратели. Кери все още има солидно предимство сред по-възрастните.

Проведените след трите телевизионни дебата проучвания показаха, че сенатор Кери се е представил по-добре от президента.

Споделяне

Още от Свят