Въпреки подготвяния протест започна събарянето на "Двойната къща" в София

Снимка: бТВ

Въпреки репортажите за подготвяното събаряне, институциите не предприеха никакви стъпки и рано в събота багер започна да разрушава знаковата “Двойна къща” в центъра на София.

Това се случва в първия от трите почивни дни и изпреварва подготвената за тази вечер жива верига за защита на къщата, съобщава бТВ.

Около обяд разрушаването беше временно спряно от полицейска проверка.

Доскоро къщата беше паметник на културата. На 11 ноември 2016 г. обаче, между двата тура на президентските избори, с подпис на тогавашният министър на културата Вежди Рашидов е отменен защитеният ѝ статут, затова разрушаването вече е възможно.

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров – Киро Японеца. Досега той не е можел да предприеме никакви действия заради статута на паметник на културата.

Преди дни той каза, цитиран от бТВ, че планът му е да изгради подземен паркинг на мястото на сградата. Днес не беше открит за коментар.

След съобщението за събарянето днес Рашидов изпрати писмо, в което обяви, че „не е разрешавал бутане на никаква сграда“.

“Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард “Васил Левски“ в София. Не познавам нейния собственик. Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише. Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата“, се казва в писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България