Въпреки подкрепата на Путин Бургас-Александруполис е под въпрос

Сътрудничеството между Русия и Гърция в енергийния сектор бе сред основните акценти на вчерашната среща на гръцкия премиер Костас Караманлис с руския президент Владимир Путин в Москва, пише днес атинският ежедневник Вима.

Президентът Путин определи енергийния сектор като "ключов" в отношенията между двете страни, без обаче да прави конкретна препратка към съвместния гръцко-българо-руски проект за изграждане на петролопровода Бургас-Александруполис, посочва изданието.

Темата за петролопровода обаче бе засегната в съвместните изявления на двамата след приключването на срещата. Тогава бе подчертано, че меморандумът за сътрудничество между Гърция, България и Русия трябва да бъде официално подписан възможно най-скоро, за да може да бъдат придвижени строителният, финансовият и търговският аспект на проекта.

Според някои информации обаче при вчерашните разговори и двете страни са констатирали, че проблемите около проекта са все още много и по тази причина не са договорили конкретен график за бъдещите си действия, отбелязва Вима.

Скандалните оръжейни сделки за закупуване на руски зенитни ракети ТОР, сключени от предишния кабинет на социалистическата партия ПАСОК, хвърлиха сянка върху проекта за Бургас-Александруполис, пише днес икономическото издание Имерисия.

По темата за петролопровода бе изразена само "политическа подкрепа" - нещо, което бе изтълкувано като сигнал за недоволството на Москва от действията на Атина по въпроса с руските ракети. При това положение непосредственото стартиране на проекта продължава да бъде под въпрос, отбелязва вестникът.

Изданието припомня, че "политическа воля" за изграждането на Бургас-Александруполис през 1995 година е изразил и тогавашният руски премиер Виктор Черномирдин, но оттогава е изминало почти десетилетие, без да бъде постигнат конкретен резултат.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?