Въпреки примирието села в Източна Украйна минават от единия в другия лагер

Въпреки примирието села в Източна Украйна минават от единия в другия лагер

Официално в бунтовния Изток на Украйна има примирие и враждуващите страни не се придвижват от позициите си. При все това през последните седмици няколко села преминаха без бой в ръцете на противника, което безпокои жителите им и ОССЕ.

Отскоро украинското знаме в жълто и синьо отново се вее в Павлопил (Павлопол на руски) - село, разположено южно от фронтовата линия, останало в продължение на месеци в "сивата зона", което ще рече между териториите, контролирани от украинските сили и от бунтовниците. Тези места вече не се снабдяват с храна, прекъснато е и водоснабдяването.

В началото на декември украински войници заеха позиции тук, "като започнаха да доставят безплатно провизии" на жителите, разказва Наталия Иванивна, собственичка на местно магазинче, заела се да раздава на съселяните си тази хуманитарна помощ: хляб, питейна вода, месни консерви и т. н.

Няколко седмици по-късно Киев обяви навлизането на бунтовници с тежко въоръжение в село Коминтернове (Коминтерново на руски), също в "сивата зона", на десетина километра от Павлопил.

Макар сепаратистките власти да отрекоха, наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) докладваха, че са видели "пресни следи от гъсенични вериги, каквито имат бронетранспортьорите на пехотата и танковете".

Опасения от възобновяване на насилието

Местни жители потвърдиха пред ОССЕ, че въоръжени бунтовници наистина са влезли в селището на 22 декември и са го напуснали чак два дни по-късно, няколко часа преди идването на мисията на ОССЕ.

"Това, което стана в Коминтернове, е очевидно нарушаване на мирните споразумения от Минск", отбеляза критично заместник-ръководителят на мисията на ОССЕ в Украйна Александер Хуг. "Примирието беше нарушено и от двата лагера", добави той, като разкритикува "придвижването" на войски в Павлопил.

"Беше използвано оръжие за установяване на контрол над зони, където преди нямаше никакво въоръжено присъствие, впрочем всяко прибягване до оръжие неизбежно ще предизвика ответен огън, което води да ескалация", допълни той.

Потърсен от АФП, висш украински представител по сигурността, пожелал анонимност, изказа предположение, че пристигането на бунтовници в Коминтернове е "ответен ход" на операцията на украинците в Павлопил.

Същият източник заяви, че двата лагера се опитват тихомълком да поемат контрол над места, които съгласно договореностите от Минск попадат под тяхна респективна власт, но досега са били изоставени, тъй като не представляват военен интерес.

Така те се възползват от относителното затишие в боевете, отнели живота на над 9000 души от началото на конфликта през април 2014 г., което беше постигнато в името на крехко примирие, въведено през септември и белязано от спорадични, но по-слаби прояви на насилие.

"През декември силите ни завзеха седем села" на изток, в това число Павлопил, за да изравнят реалните си позиции с демаркационната линия, установена с мирните споразумения, каза пожелалият анонимност представител.

След като бяха остро разкритикувани от привържениците си за това "настъпление на украинците", сепаратистите решиха да влязат в Коминтернове, което така или иначе им принадлежи по право, увери той.

Тези движения тревожат живеещите в района, които се боят от подновяване на военните действия. "За да се предотврати това, би трябвало в буферната зона да се разположи мироопазващ контингент", казва Серхий Шапкин, кмет на Павлопил и на съседното село Пишчевик, в което също вече има украински войници.

В отсъствието на посреднически сили "са възможни провокации", най-вече когато двата лагера са "в обхвата на един артилерийски снаряд", казва със съжаление Шапкин, докато разтоварва дървени брикети, изпратени в Пишчевик от Червения кръст.

"Ако бомбардировките започнат отново, един-единствен изстрел с (реактивна система за залпов огън) "Град" ще унищожи напълно Пишчевик, казва пенсионерката Любов Белик, наредила се на опашка за брикети.

"Това не означава, че не сме благодарни на украинските военни, които ни носят хранителни продукти. Просто сме изморени от тази война", отбелязва с въздишка пенсионерката, която има проблеми със съня заради редовната размяна на огън между воюващите страни близо до нейното село.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?