Въпреки призивите за вето, президентът подписа спорните промени в НПК

Въпреки призивите за вето, президентът подписа спорните промени в НПК

Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат от Специализирания наказателен съд.

Указът е издаден на 2 август, става ясно от днешния брой на Държавен вестник.

Новите разпоредби влизат в сила три месеца след обнародването им. Това означава, че от началото на ноември делата за корупция срещу министри, депутати, кметове и други представители на властта ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд. Досега тези дела се разглеждаха от Софийския градски съд.

Освен това се въвеждат и правила, с които се прекратява практиката на безкрайно отлагане на съдебните дела. По този начин се цели ускоряване на съдебния процес.

С подписването на укза президентът не се съобрази с призива на 5 извън парламентарни партии и осем граждански организации да наложи вето върху промените в НПК. Техният аргумент беше, че с промените се създава "извънреден трибунал".

"Прехвърлянето на делата за корупция по високите етажи на властта в Специализирания наказателен съд, който не е доказал своята ефективност, създава реална опасност за превръщането му в извънреден трибунал, който раздава политически мотивирано правосъдие – в унисон с исканията и поръчките на властта. Това прикрива основния проблем – липсата на качествено и ефективно разследване и на обвинения, които са достатъчно обосновани, за да издържат пред съда. Отказът от реформи на прокуратурата се прикрива с промяна на подсъдността на делата за политическа корупция", се твърди в искането за вето на  5-те партии и 8-те НПО-та.

Те настояват още държавният глава да наложи вето и върху поправките в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

С промените в ЗСВ се цели повишаване прозрачността в имущественото и финансово състояние на магистратите, както и техните участия в различни професионални организации.

Поправките в ЗООС предвиждат обжалванията срещу инвестиционните проекти с национално значение да са само на една съдебна инстанция. Целта беше да се спрат непрекъснати жалби, с които се блокират важни проекти като строежа на магистрала "Струма" например.

Тези два закона не са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Президентът Румен Радев  има още седмица, за да реши дали да върне промените на депутатите или да издаде указ за тяхното обнародване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?