Въпреки пробните изстрелвания, Северна Корея е на години от създаването на междуконтинентална балистична ракета

Въпреки пробните изстрелвания, Северна Корея е на години от създаването на междуконтинентална балистична ракета

Северна Корея твърди, че изстрелването от нея на междуконтинентална балистична ракета (МБР) показва, че тя може да поразява цели навсякъде, където поиска. Според експерти обаче вероятно ще минат години, преди тя да може да използва такова оръжие в реален сценарий.

Ракетното изпитание във вторник демонстрира, че Северна Корея е по-близко от всякога до постигането на своята цел да разработи един що-годе надежден възпиращ ядрен потенциал спрямо враждебната, според нея, политика на най-заклетите ѝ врагове във Вашингтон. Но дори и за опитна свръхсила, да докараш една МБР до надеждност може да отнеме десетилетие.

Изстрелването на ракета в изпитателни условия е сравнително лесно. Това може да се планира и подготви и да се извърши чак когато всичко е готово, което повишава шансовете за успех. Разбира се, залпът на Севера на 4 юли - Деня на независимостта (на САЩ) бе голям успех.

Първоначалните анализи сочат, че новата ракета "Хвасон-14" може да е способна да достигне Аляска, а вероятно и Хаваите, ако бъде изстреляна в атакуваща траектория. Тя обаче бе изстреляна под много остър ъгъл (стръмно нагоре) - похват, наречен лофтинг, и достигна височина от над 2500 километра, преди да падне в Тихия океан на 930 км от мястото на изстрелването. "Хвасон" означава "Марс".

"Ако те се задоволят с възможността да създадат една смътна заплаха, могат да изчакат още едно успешно изстрелване, след което да обявят оперативно разполагане (на ракетата), и половината свят ще им повярва, - каза Маркус Шилер, водещ експерт по ракетния потенциал на Северна Корея, базиран в Германия. - Но ако се заемат сериозно, както правят САЩ и Русия, ще са необходими най-малко още дузина изстрелвания и вероятно 10 години. Не забравяйте, че това е тяхната първа МБР."

Шилер даде за пример последната руска ракета с подводно изстрелване - "Булава". "Те наистина са натрупали сериозен опит в тази област, но от първото изстрелване до оперативна готовност на ракетата им отне почти 10 г. (2004 до 2013-а), - писа той в имейл до Асошиейтед прес. - И все още имат проблеми - едно от техните пробни изстрелвания току-що се провали".

Ако (територията) на САЩ е целта за поразяване от Севера, то летвата за оперативна готовност на тяхната МБР се вдига още по-високо. За МБР обикновено се смята наземно базирана балистична ракета с обсег над 5500 км. Така бе възприето на руско-американските преговори по разоръжаването и в този контекст то изглежда разумно. Разстоянието между Москва и Ню Йорк е около 7500 км. Но според Нарушиге Мичишита - военен експерт и професор в Японския национален институт за специализанти по политически проучвания, въпреки че обсегът, необходим за Северна Корея, за да удари Аляска, ще бъде 5700 км, а за Хаваите - 7500 км, то за достигането на останалите 48 щата в САЩ ще е необходим обсег от 8000 - 12 000 км.

"В контекста САЩ-Северна Корея МБР с обсег от 5500 не значи нищо. Трябва да гледаме обсега, а не името на ракетата",отбеляза той.

Пхенян се опита да разсее две големи въпросителни относно своите ракети с извършения тест: приближаването към целта и точността. Той твърди, че успешно е решил проблема за запазването на ядрената бойна глава по време на спускането към целта чрез надежден топлинен щит, което би било голяма крачка напред. Смята се, че "Хвасон-14" не е достатъчно точна за атакуване на малки цели, въпреки че Пхенян твърди обратното, но това не представлява сериозен проблем, ако тя е предназначена като заплаха срещу райони с голямо население, като например градове на западния бряг на САЩ.

Проблемът с надеждността на ракетата обаче остава.

"Тези ракети са много сложни устройства и ако трябва да бъде изстреляна отново утре, тя може да се взриви още на старта. А никой не би желал такова нещо, когато на върха ѝ има ядрен заряд", каза Дейвид Райт - съдиректор и старши експерт на Глобалната програма за сигурност при Съюза на ангажираните учени.

Райт смята, че Ким Чен-ун е решил да стартира разработване на поредица от различни програми за различни ракетни системи преди две години. Честотата на изтрелванията през последните 18 месеца предполага, че тези програми са придвижени достатъчно бързо, за да стигнат до изпитателни етапи.

"Изненадан съм колко бързо те напредват", каза той. Според него повечето анализатори смятат, че Северът разполага с достатъчно малко и елементарно ядрено устройство, което може да бъде монтирано на ракета с голям обсег, или са много близо до създаването му.

Остава обаче да се види, дали неговата последна ракета може допълнително да бъде модифицирана, за да получи обсега, от който се нуждае, за да стане заплаха за най-близките части на САЩ, или дали това ще изисква нова система с по-голяма ракета и с по-мощен двигател. "Подозирам второто, но още не мога да кажа със сигурност", добави Райт.

Отговорът на този въпрос има значение, защото от това зависи колко време ще бъде необходимо на Северна Корея наистина да има МБР, с която да може да атакува западното крайбрежие на САЩ, и съответно колко време ще има Вашингтон, за да вземе мерки да ликвидира тази заплаха.

Каква е прогнозата на Райт? "Очаквам, че става дума за две години", каза той.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?