Въпреки протестите румънското правителство декриминализира прояви на корупцията

Злоупотребата с власт вече ще се наказва, само ако щетите са над 44 хиляди евро

Въпреки продължаващите седмица в цялата страна протести румънското социалдемократическо правителство не се отказа от намерението си и одобри чрез спешен указ спорни промени в наказателния кодекс, които ще дадат възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване.

Решението бе осъдено от президента, който поиска неговото преразглеждане, и от Европейската комисия. А двете основни опозиционни партии внесоха вот на недоверие на правителството.

Указът, който не фигурираше в дневния ред на правителството за деня, влиза в сила веднага след публикуването си в местния държавен вестник без да минава през парламента.

Правителството на премиера Сорин Гриндяну, на власт от по-малко от месец, предложи текста преди десет дни, предизвиквайки вълна от улични протести в страната. Изненадващото му приемане може да ожесточи протестното движение.

Указът декриминализира множество закононарушения и прави злоупотребата с власт наказуема със затвор само, ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро.

Той ще даде възможност на водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него в започнал във вторник процес за фиктивни назначения. Прокурорите по делото изчисляват щетите по случая на 24 000 евро.

За сметка на това правителството предаде на парламента проекта за помилване на около 2500 затворници, които излежават присъди до пет години затвор, без да прибегне до спешен указ, както планираше първоначално.

Няколко десетки хиляди румънци протестираха в неделя в множество градове, настоявайки за отказ от тези проекти.

Над 10 000 души се събраха пред сградата на правителството в Букурещ в мразовитото време, а още хиляди - в други румънски градове, малко след огласяването на спешния указ.

Протестиращите в столицата скандираха "Крадци!" и "Предатели!", и настояваха за оставка на правителството, посочва Ройтерс.

Президентът десноцентрист Клаус Йоханис, организациите на магистратите, главната прокуратура и Висшият съдебен съвет разкритикуваха в един глас двата текста и намерението на правителството да ги приеме чрез декрети.

Вчера към тези критики се присъедини Отделът за борба с измамите (правителствена институция, която осигурява връзката с Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ), който изтъкна, че това облекчаване на наказателния кодекс ограничава способността му да защитава ефикасно интересите на ЕС в Румъния.

Над 2000 души се събраха и в сряда сутринта на протест пред сградата на правителството в Букурещ. Протести има и в редица други градове.

Президентът поиска отмяна на решението, опозицията внесе вот на недоверие

Румънският президент Клаус Йоханис изпрати днес писмо до премиера Сорин Гриндяну, в което иска от него да отмени приетото късно снощи извънредно постановление за промени в наказателните кодекси, предаде Аджерпрес, позовавайки се на президентската администрация.

"Като се имат предвид дълбоко негативните ефекти, които това извънредно постановление ще предизвика върху служителите на правовата държава и съответно върху усилията, положени от Румъния в борбата срещу корупцията и за осигуряването на прозрачност на държавните длъжности, Ви призовавам да отмените извънредно постановление номер 13/2017", се посочва в писмото.

Две опозиционна партия в Румъния пък внесоха вот на недоверие срещу правителството на премиера Сорин Гриндяну.

Вотът на недоверие беше внесен от Национално-либералната партия /НЛП/ и Съюза за спасение на Румъния /ССР/ и е озаглавен "Правителството на Гриндяну - правителство на националната провокация. Не легализирайте кражбата в Румъния".

"Това е първият съществен политически ход, който опозицията прави днес в парламента в един момент на изпитание", заяви временният председател на НЛП Ралука Туркан.

По-рано в сряда бившият президент Траян Бъсеску заяви, че неговата Партия Народно движение /ПНД/ също ще се включи в събирането на подписи за искане на вот на недоверие.

ЕК е дълбоко загрижена

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и заместникът му Франс Тимерманс разпространиха изявление по повод законодателните промени в Румъния, водещи до по-благосклонно отношение към корупцията.

Борбата с корупцията трябва да напредва, от нея не трябва да се отстъпва, пишат двамата ръководители на ЕК. Наблюдаваме последните събития в Румъния с дълбока тревога, добавят те.

Необратимостта на постигнатия напредък в борбата с корупцията е изключително важна, за да може ЕК да прецени дали някога наблюдението по механизма за сътрудничество и проверка може да отпадне, се посочва в изявлението.

Докладът на ЕК по механизма, представен преди седмица, отчете резултатите досега, постигнати от прокурорите и съдиите в Румъния в борбата срещу корупцията по високите управленски равнища. Същевременно докладът отбеляза, че всяко отстъпление в предприетите стъпки ще подкопае постигнатото, включително ако престъпленията бъдат възприемани като простъпки - това би се отразило на всяка следваща оценка, заявяват Юнкер и Тимерманс.

Комисията предупреждава, че разглежда като отстъпление от досегашните постижения на Румъния приетите законови промени.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?