Въпреки протестите, тв-канал ще покаже кадър с умиращата принцеса Даяна

Въпреки протестите, тв-канал ще покаже кадър с умиращата принцеса Даяна

Британският телевизионен канал Channel 4 бе обвинен в „организиране на забава на гроба на принцеса Даяна”, след като ръководството на канала реши да покаже в документален филм за гибелта ѝ кадър, направен веднага след катастрофата в парижкия тунел „Алма”. Това съобщи в понеделник вестник „Дейли мейл”. 

На снимката е запечатано как лекар притиска към лицето на умиращата Даяна кислородна маска, докато минувач оказва помощ на телохранителя Тревър Рис-Джоунс, проснат пред колата.

Синовете на Даяна - принцовете Уйлям и Хари, излязоха с официално съобщение, в което нарекоха решението на ТВ-канала да покаже фотографията „отвратително”, причиняващо им „голяма болка” и се обърнаха с молба към другите средства за масова информация да не публикуват кадъра.   

В документалния филм „Даяна: Свидетелства в тунела” се съдържат и други снимки от полицейското досие, направени веднага след катастрофата от 31 август 1997 г., както и интервюта с фотографите и с непосредствените свидетели на случилото се.

Позицията на Channel 4 предизвика възмущението на приятелите на Даяна, на политици и организации за мониторинг на медиите като Mediawatch UK и Ofcom. Представители на Ofcom заявиха, че не могат да попречат на Channel 4  да покаже тези материали, като подчертаха, че може да се възбуди съдебно преследване, само ако срещу предаването постъпи официална жалба.

От своя страна представители на Channel 4 казаха, че „внимателно и с разбиране” са подбирали кадрите във филма. По думите им има само една снимка, на която са запечатани пътниците в катастрофиралата кола веднага след инцидента, но тя е била ретуширана и затъмнена, за да се избегне „намесата в личния им живот и в личния живот на техните близки”.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: