Въпреки раздразнението на Русия САЩ усъвършенстват украинските бойни умения

Въпреки раздразнението на Русия САЩ усъвършенстват украинските бойни умения

Напрегнати украински войници с автомати се прокрадват предпазливо около макети на къщи, преди да нахлуят и да ги прочистят от въоръжени лица, а през това време други тренират устройване на засади или пехотни атаки - и всичко това под зоркото наблюдение на американски военни инструктори. Разпръснати из огромния полигон в горите на Яворив в Западна Украйна, войници от 173-а въздушнопреносима бригада на САЩ обучават членове на украинската Национална гвардия на техники, които да им помогнат в продължаващата война срещу проруските сепаратисти на стотици километри на изток, пише в репортаж от Украйна агенция Ройтерс.

Въпреки че западните страни се въздържат от военна намеса в конфликта, ограничената тренировъчна мисия на САЩ и подобни мисии на Великобритания, Канада и Полша изпращат на Русия сигнал, че Западът стои зад украинското правителство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че тренировъчната мисия на САЩ може да дестабилизира Източна Украйна. Това обвинение бе отхвърлено от командващия американските сили в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, който посети Яворив в началото на седмицата със заместник-помощника на министъра на отбраната на САЩ Ивлин Фаркас, за да види как върви обучението.

"Не ми е ясно как въобще може да се смята за дестабилизиращо. Голямата разлика е, че ние сме тук по покана на украинското правителство. Руснаците са в Украйна без покана", каза той пред репортери.

Москва отрича обвиненията на Украйна и НАТО, че е изпратила войски и модерно въоръжение в помощ на сепаратистите, участващи в продължаващия конфликт, в който почти всекидневно умират украински войници въпреки договореното през февруари спиране на огъня. Повече от 6100 души загинаха от април 2014 г. Русия продължава да отрича, въпреки че в понеделник Киев съобщи, че е заловил двама руски войници.

Бойци в анцузи

На едно място в тренировъчния лагер украински войници с автомати напредват, после бързо застават на едно коляно и се прицелват, а другаде облечени в анцузи бойци, стрелящи с халосни патрони, играят ролята на сепаратисти, действащи от "къщи", сковани за упражняване на бойни действия в градски условия.

Един от американските инструктори, лейтенант втори ранг Тай Бойл от 173-а десантна бригада, заяви, че украинските резервисти се обучават на всичко - от медицински познания до откриване на импровизирани взривни устройства и от претърсване на сгради до нападение отблизо.

Макар че повечето от украинските войници са се сражавали на изток в АТО (антитерористичната операция), както я нарича Киев, Бойл казва, че те са мотивирани да се учат от американците и че за четири седмици обучение значително са подобрили уменията си.

"Определено смятам, че ние подготвяме тези войници за успешно провеждане на АТО", заяви 27-годишният командос от Минесота.

Украинският полкови командир Вадим Перепичка, на 26 години, който е воювал близо година в Източна Украйна, похвали обучението и каза, че е "чудесна идея" програмата да бъде разширена.

"Научихме много интересни неща, но онова, което най-много ни хареса, бяха занятията по прикриване. Успяхме да се научим как да се маскираме, така че да вървим на пет метра от даден човек, без той да може да ни забележи", заяви той чрез американски преводач.

Американската тренировъчна програма с кодово наименование "Неустрашим страж" ще продължи шест месеца, като три групи от по 300 украински войници ще получат 8-месечно обучение, в което се набляга повече на отбранителните, а не на нападателните техники.

САЩ, които внимават да не бъдат въвлечени в украинския конфликт, отхвърлиха молбите на президента Петро Порошенко за оръжейна помощ, макар че доставят екипировка като автомобили, радиостанции, патрулни лодки и противоартилерийски радари.

Украинските национални гвардейци, преминаващи курсовете, ще бъдат екипирани с униформи, каски, бронирани жилетки и очила за нощно виждане от американците, както и с радиостанции "Харис".

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?