Въпреки резервите си, кабинетът ще прилага правилата за парите на държавните фирми

Финансовият министър Петър Чобанов

Кабинетът "Орешарски" ще запази наредбата до една четвърт от парите на държавните дружества да са в една банка. Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на Министерския съвет.

Той припомни, че вече тече 6-месечният срок, в който дружествата имат право да направят промени в сметките си, така че да отговарят на новата наредба.

Промяната в наредбата за правилата, които трябва да спазват фирмите с над 50% държавно участие при избора на банки за депозиране на средствата си, бе приета от служебното правителство на Марин Райков. Самият Райков призна, че не едопустима концентрацията на държавни средства в една или няколко банки, като призна, че 54% от парите на всички държавни дружества са в една банка, а публичната тайна е, че това е Корпоративна търговска банка.

"По отношение на нетната експозиция, доколкото ми е известно на мен в банковия надзор, ограниченията са по отношение на нетна експозиция. Това как ще се отрази конкретно, имаме този 6-месечен период и ще следим внимателно какво се случва през него", каза Чобанов.

Към момента новото правителство демонстрира приемственост и очаква резултатите от тези правила, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?