Въпреки спешното разрешение Порожанов забрани "свинския" лов

Въпреки спешното разрешение Порожанов забрани "свинския" лов

Заповед за забрана на груповия лов на дива свиня издаде министърът на земеделието Румен Порожанов, ден след като в сила влязоха спещно приетите поправки в Закона за лова, разрешаващи груповото  ловуване на дива свиня през летните месеци извън досега определения срок, вкл. и в сряда.

Мотивът за забраната е, че промените не са достатъчно добре съобразени и консултирани по отношение безопасността при провеждането на ловните излети.

"В момента буйната растителност и плътната листна маса в горските територии силно ограничават видимостта, а респективно безопасността на лова. Това е сериозна предпоставка за възникване на инциденти, както за участниците в лова, така и крие рискове за живата и здравето на пребиваващите в гората горски работници, туристи, гъбари, билкари и др. Статистиката показва, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала", посочват от земеделското министерство.

В съобщението на ведомството се допълва, че "направените изменения в Закона за лова и опазване на дивеча не са съобразени и с хуманното отношение към видовете дивеч, обитаващи горските територии". Приплодите на дивите животни от тази пролет няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителния период на сърната, а през септември предстои и този на благородния елен и съществува опасност груповият лов на дива свиня да доведе до сериозни загуби на основните ловни видове, компрометиране на вече договорени трофейни ловни излети за благороден елен от страна на чуждестранни ловци и сериозни финансови щети, аргументират се още от агроведомството.

То препоръчва засилване на подборния лов от място като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?