Въпреки стачките, "Райънеър" отчете отново рекорден брой пътници

Въпреки стачките, "Райънеър" отчете отново рекорден брой пътници

Нискотарифната авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) обяви, че е превозила 139 милиона пътници през 2018 година, поставяйки нов рекорд, въпреки кризата с анулираните полети и стачките на персонала, предаде Франс прес в четвъртък.

Броят на транспортираните пътници е достигнал 139.2 милиона души през 2018 година и се е увеличил с 8 процента спрямо 129-те милиона пътуващи през преходната година, което също бе рекорд.

Растежът на пътническия поток все пак леко се е забавил за цялата година спрямо увеличението от 10 процента през 2017 година.

Данните за 2018 година включват и 300 хиляди пътници, превозени от австрийската нискотарифна компания "Лаудамоушън" (Laudamotion), която бе купена от "Райънеър" през миналата година.

Ирландският превозвач е отчел двуцифрени месечни увеличения на годишна основа на пътникопотока от септември, след като първото полугодие и началото на лятото бяха белязани от забавяне на трафика.

Само за декември увеличението е било 12 процента, което е значително над слабото повишение от 4 процента през юли - най-слабият месец на годината.

Освен това компанията съобщи, че заетостта на местата в самолетите е била 96 процента през цялата година.

"Райънеър" отчита нов рекорд въпреки кризата с многото анулирани полети до март заради сериозен проблем с графика на пилотите, който показа дълбокото социално недоволство в компанията, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Авиопревозвачът трябваше също така да признае синдикатите - нещо, което не бе правил никога досега. Причината бе избухването на недоволство сред пилотите и кабинния персонал, което се изрази в поредица от стачки - най-вече през второто полугодие на 2018 година.

В края на ноември компанията увери, че отношенията ѝ със синдикатите ще се нормализират през първото тримесечие на 2019 година с подписването на социални споразумения в по-голямата част от европейските страни, където превозвачът работи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес