Въпреки техническите проблеми няма се удължи заявяването на агросубсидии

Може отново да се отвори еврофинансирането за биоземеделие

Въпреки техническите проблеми няма се удължи заявяването на агросубсидии

Няма да има удължаване на срока по кампанията за директните плащания за 2017 г. и той остава до 15 май, възможно е обаче да има прием по мерките за биоземеделие (мерки 10 и 11). Това стана ясно от думите на бившия министър на земеделието Десислава Танева и екипа ѝ след среща с настоящото ръководство на земеделското министерство при служебния премиер Огнян Герджиков.

Тази година няма решение на Европейската комисия за удължаване на срока за кампанията по директни плащания. Това означава, че заявленията за подпомагане трябва да бъдат подадени до 15-и май, каза Танева след срещата.

В момента има технически проблем с модула, който генерира правните основания, и възможността за затваряне на заявленията, все още не работи, посочи Танева. Така фермерите, които са изрядни, на практика могат само да очертаят площите си, но не и да подадат заявленията за подпомагане и ще бъдат санкционирани, ако проблемът не бъде отстранен. Подобен проблем имаше и при миналогодишната кампания, когато липсваха редица правни основания, но срокът за подаване на заявленията беше до 9 юни.

От Министерството на земеделието към момента няма официална позиция по случая. Неофициално се съобщава, че проблемът ще бъде отстранен до Великденските празници.

Относно приема на документи по мерките за биоземеделие на 13 март служебният министър на земеделието Христо Бозуков издаде заповед, с която нареди да бъде спрян приемът на нови заявления от фермери, които ще развиват биоземеделие, животновъдство и пчеларство. Аргументът му беше, че бюджетът за развитие на биоземеделието до 2020 г. вече е ангажиран. https://www.mediapool.bg/svarshiha-parite-za-biozemedelie-do-2020-g-news261303.html

Тогава от ГЕРБ излязоха с отворено писмо и поискаха спешна среща с ръководството на земеделското министерство, за да им обяснят, че разчетите им не са точни. Служебният премиер Огнян Герджиков обеща да се проведе срещата след парламентарните избори, за да няма политически отенък.

След разговора в понеделник обаче не стана ясно какво са се договорили двете страни. От прессъобщението на правителствената преслужба се разбира единствено, че Герджиков следи с внимание развитието в сектор "Земеделие" и специално хода на плащанията по схемите и мерките за директно подпомагане на фермерите.

От Министерството на земеделието не излязоха с официално съобщение. Към момента няма информация от ведомството дали министър Бозуков ще отмени заповедта си за спиране на приема по двете мерки за биоземеделие.

Според Танева е било постигнато съгласие по темите за директните плащания и е постигната договореност за отваряне на определени направления по мерките за биоземеделие от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това са пасторализъм в национални паркове, редки месни породи животни, земи с висока природна стойност, редки месни сортове, застрашени от генетична ерозия и предпазване на почвите от ерозия (мярка 10). По мярка 11 прием е възможен за всички сертифицирани биопроизводители, а за нови само в приоритетни направления – трайни насаждения, зеленчуци и животни, посочва Танева във Фейсбук

ГЕРБ се е противопоставило на "завъртелите се в земеделските среди слухове за отваряне на апокрифни и извънредни приеми по мярка 4.2 - "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти". Според Танева трябва да се спазва обявения индикативен график, защото дава прогнозируемост за бизнеса. 

На срещата при Герджиков е бил поставен и въпросът за отваряне на приема по мярката за за хуманно отношение към животните (мярка 14). По нея през тази кампания няма отворен прием.

На въпрос дали ако отново стане земеделски министър, ще направи ревизия на проф. Бозуков, Танева отвърна, че ако някой си мисли, че първата задача би била такава ревизия, е много несериозно и е само политическо изявление.

В Министерството на земеделието имаше "най-изявения политически реваншизъм – и по отношение на уволненията и вкарването в стрес на системите и то във време, в което е най-важно за земеделската общност", смята Танева. Тя уточни, че по време на срещата с Герджиков е бил поставен въпросът да се спре с уволненията, които продължават и след изборите. Последният случай е от миналата седмица, когато е била отстранена директорката на областната дирекция "Земеделие" в Стара Загора.

Споделяне

Още от Бизнес