Въпреки усилията на Ким да очарова, Северна Корея все още е "затвор под открито небе"

Ким Чен-ун на разходка в Сингапур в понеделник вечер преди срещата си с Тръмп.

Въпреки безпрецедентното настъпление с личен чар, предприето от Ким Чен-ун в Сингапур, Северна Корея си остава "затвор под открито небе", напомнят защитниците на човешките права. Това пише в сряда в кореспонденция от Сингапур агенция Франс прес.


Описан като човек, "желаещ да постъпва справедливо", от Доналд Тръмп на пресконференцията му във вторник и посрещан от минувачи с викове "Обичаме ви!", гостът, свикнал да го наричат по-скоро "диктатор", навярно е бил изненадан.


Самият Ким Чен-ун зачести с необичайните опити да се покаже симпатичен - направи си например селфи, застанал широко усмихнат до първия дипломат на Сингапур.


"Някои казват, че Ким е "чаровник" или "по-симпатичен от очакваното" - само да не останат подлъгани от усмивката на Ким по време на това политическо шоу", коментира във вторник за АФП Чой Джун-хун, беглец от КНДР, който живее днес в Сеул.


Той призова международната общност да не потулва "тъмната страна зад дипломатическото риалити шоу".


"Наистина се надявах Тръмп да повдигне на срещата с Ким въпроса за човешките права", каза Чой, припомняйки съдбата на "горките севернокорейци, изгниващи в своя затвор".


Доналд Тръмп увери, че е говорил с Ким Чен-ун за правата на човека. Но той игнорира въпроса на журналист, запитал за съдбата на Ото Уормбиър - американски студент, починал след повече от година престой в севернокорейски затвор.


Фамилията Ким управлява с желязна ръка КНДР от три поколения.


Преди срещата на върха от вторник над 300 правозащитни организации, включително "Хюман райтс уоч", призоваха Пхенян да подобри положението с човешките права.

Убийства, изтезания, отвличания

В годишния си доклад за състоянието на човешките права в света през 2017 г. американският Държавен департамент обвини през април Северна Корея в цяла поредица нарушения, одобрени от правителството - от извънсъдебни убийства до използване на мъчения, без да забравяме репресиите срещу дисиденти и отвличанията в чужбина.


Ким Чен-ун е обвиняван, че стои зад премахването на собствения си чичо Чан Сон-тек, екзекутиран за предателство през 2012 г., както и зад убийството на своя полубрат Ким Йон-нам на едно от летищата в Малайзия през 2017 г.


"Ким Чен-ун се опитва да получи международен статут като държавник, но усилията му ще останат напразни, ако продължи да управлява страна, която все така е най-големият в света затвор под открито небе", коментира Брад Адамс, директор за Азия в "Хюман райтс уоч".


Правозащитното сдружение припомня, че някои от санкциите срещу Пхенян са наложени за потъпкване на човешките права, а не само заради ядрената му програма.


"Ще е твърде разочароващо, ако катастрофалната ситуация с правата на човека в Северна Корея бъде изцяло потулена насред размразяването на дипломатическите отношения", предупреди "Амнести", отбелязвайки "почти тоталното пренебрегване на човешките права" в Северна Корея.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?