Въпреки валежите водата в питейния язовир на Монтана и Враца намалява

Въпреки обилните валежи от сняг през последните две седмици, обемът на питейния язовир "Среченска бара" в Стара планина продължава да намалява, съобщи кметът на Монтана Златко Живков, цитиран от БТА.

В момента във водохранилището, от което черпят вода Монтана, Враца, Берковица, Вършец и още десетина села от района на северозападна България, е 4,4 милиона кубически метра. Мъртвият обем, под който не може да се черпи вода от язовира, е около 3 милиона кубически метра.

Във водосборния район на "Среченска бара" в Стара планина има около 2 метра сняг. Поради студеното време в планината той обаче не се топи и притока в язовира е много малък.

Заради маловодието в язовира, от началото на тази година в Монтана беше въведен нощен режим на водата - от 23,30 до 5,30 часа налягането се намалява от пет на една атмосфери и така вода има само на приземните етажи. Живков заяви, че режимът ще остане поне до началото на март, а в зависимост от времето след това ще се решава дали да бъде отменен.

От построяването си в началото на 80-те година на миналия век досега "Среченска бара" се е пълнил през пролетта във всяка една година с изключение на 1993-та. Очаква се и сега той да достигне максималния се обем от 15,6 милиона кубически метра, обяви Живков.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?