Въпреки всичко и всички: причините за успеха на Борис Джонсън

Борис Джонсън

Обвиняван е, че лъже, че разделя хората, че е некомпетентен - няма значение, той е фаворитът на крайните консерватори за следващ британски премиер, защото в тази борба за властта Борис Джонсън има един главен коз: Брекзит.

Бившият кмет на Лондон изигра основна роля в кампанията за излизане на Обединеното кралство от ЕС на референдума през юни 2016 г. Това, което му печели доверието на твърдолинейните тори днес, е обещанието му да реализира Брекзит, след провала на Тереза Мей.

За разлика от него, съперникът му, външният министър Джереми Хънт, страда от факта, че е "новопокръстен" в каузата на Брекзит. Отначало той защитаваше оставането в ЕС по време на кампанията за референдума, после промени мнението си в края на 2017 г., както обясни - заради "арогантното" отношение на Брюксел на преговорите.

Борис Джонсън има "поддръжници на места, много отдалечени от Лондон, където хората са много недоволни, че са гласували за Брекзит, а той още не се е състоял", макар че първоначално бе предвиден за 29 март, обяснява пред АФП неговият биограф Андрю Гимсън.

160-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат един от двамата кандидати до края на месеца. Тази седмица те започнаха да получават бюлетините за гласуване. И това, което ги води, е Брекзит: 54 на сто от тях декларираха, че са готови заради него да жертват партията, а 61 на сто - да понесат значителните икономически последици, според проучване на ЮГов от миналия месец.

Според друго проучване, публикувано миналата седмица, 90 процента вярват, че Борис Джонсън ще изпълни докрай обещанието си за излизане от ЕС без споразумение, ако не успее да предоговори плана за Брекзит, договорен от премиера Тереза Мей, срещу 27 процента за Джереми Хънт.

"Борис е смятан за истинския "Брекзитър", който ще изведе Великобритания (от ЕС) без сделка", подчерта Антъни Уелс, директор на политическите изследвания в института Югов.

55-годишният Борис Джонсън се кандидатира за премиерския пост дори още преди Тереза Мей да обяви оставката си на 24 май. Оттогава наблюдателите дебнат за гафа, който би могъл да спре похода му към властта.

Но бившият шеф на британската дипломация ограничи медийните си изяви, с което си навлече обвинения, че бяга от дебата за стратегията си за Брекзит, оценена от критиците му като прекалено обща.

Той избегна и въпросите след домашен скандал с партньорката си през юни, за който добросъвестни съседи подали сигнал в полицията. Но поддръжниците му бързо му простиха скандала.

"Единственото, което има значение, е, че този приятел ще реализира Брекзит", заяви пред АФП Хаснаин Ахмед, 23-годишен технологичен анализатор, на неотдавнашна среща на Консервативната партия в Бирмингам.

БоДжо наистина очарова публиката си със своята харизма и чувство за хумор и успява да отклони вниманието и критиките с импровизирани шеги или абсурдни анекдоти.

"Борис не отговаря много добре на въпроси, но пък Джереми Хънт е по-скоро скучен", преценява Ричард Таскър, лидер на местна консервативна асоциация. "Ще гласувам за Борис, защото той е най-добрият избор, за да обедини отново нашата велика партия".

Страхувайки се от предсрочни избори, ако блокирането на Брекзит продължи, крайните консерватори мислят, че той е способен да обедини партията им, разделена между поддръжници и противници на Брекзит без отстъпка.

През 2008 г., а след това и през 2012 г., Джонсън беше избран за кмет на Лондон със социално либерална и проимиграционна програма. После възприе съвсем друг тон по време на референдума през 2016 г., например като защитаваше ограничаването на имиграцията или цитираше неточни числа за цената на членството на Великобритания в ЕС.

Освен това той шокира много британци, сравнявайки забулените мюсюлманки с "пощенски кутии", макар че неговата платформа фактически защитаваше свободата човек да практикува религията си чрез облеклото.

Представяйки се като победител, той "почива и на лаврите на миналите си успехи", отбелязва Антъни Уелс. Все пак "това изобщо не намалява неговата харизма и въпреки че в момента не е популярен" извън партията си, "мнозина (консерватори) вярват, че щом е успял преди, значи ще успее отново".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?