Въпреки заплахите на Тръмп, с голямо мнозинство ОС на ООН осъди решението му за Ерусалим

България е сред 128-те страни подкрепили резолюцията, няколко страни от ЕС се въздържаха

Въпреки заплахите на Тръмп, с голямо мнозинство ОС на ООН осъди решението му за Ерусалим

Общото събрание на ООН прие в четвъртък вечер с голямо мнозинство резолюция, осъждаща признаването от САЩ на Ерусалим за столица на Израел.

Текстът, внесен от Йемен от името на арабските страни, бе одобрен от 193-членното Общо събрание със 128 гласа "за" при девет "против" и 35 "въздържал се". Останалите страни-членки не са участвали в гласуването.

На 6 декември американският президент Доналд Тръмп призна цял Ерусалим за столица на Израел и обяви, че ще премести в града посолството на САЩ - ход, който предизвика гняв и протести в целия свят, особено в арабските и мюсюлманските страни. Преди гласуването на резолюцията Съединените щати заплашиха да прекратят финансовата си помощ за държавите, които подкрепят текста.

Въпросът за статута на Ерусалим - град, свещен за последователите на юдаизма, християнството и исляма - е основен препъникамък пред уреждането на израелско-палестинския конфликт. По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим, а през 1980 г. анексира едностранно тази част от града, която палестинците искат за столица на бъдещата си държава - ход, който не е признат и бе осъден от голяма част от международната общност.

Приетата от Общото събрание на ООН резолюция потвърждава, че окончателният статут на Ерусалим трябва да бъде определен чрез преки преговори между Израел и палестинците, предаде Асошиейтед прес.

В текста се казва още, че "всякакви мерки и действия, насочени към изменение на характера, статута или демографския състав на свещения град Ерусалим, нямат юридическа сила, те са недействителни и трябва да бъдат отменени".

В документа не се споменават САЩ, но се изразява "дълбоко съжаление по повод взети неотдавна решения, отнасящи се до статута на Ерусалим". Общото събрание призовава "всички държави да се въздържат от откриване на дипломатически представителства в свещения град Ерусалим", а също така да не признават "никакви действия или мерки, които противоречат на резолюциите", приети в ООН.

САЩ и Израел проведоха мощна лобистка кампания срещу резолюцията. Постоянната представителка на САЩ в световната организация Ники Хейли изпрати предупредителни писма до 180 страни със заплаха, че Вашингтон "ще си запише имената" на тези, които са гласували против САЩ. Преди гласуването в ООН вчера президентът Тръмп заплаши с прекъсване на американската финансова помощ за страните, които подкрепят резолюцията.

Въпреки това тя бе приета с подкрепата на 128 страни членки на ООН, включително страни от ЕС като Германия, Франция и България. Подкрепата все пак бе значително по-ниска от очакваните най-малко 150 гласа "за".

Седемте страни, освен САЩ и Израел, гласували против приемането на резолюцията, са Гватемала, Хондурас, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Того.

АП отбелязва, че дори страни, които получават огромна американска помощ, като Афганистан, Египет, Турция, Йордания, Ирак, Пакистан, Нигерия, Етиопия, Танзания и Южна Африка, са подкрепили резолюцията. Египет е получил тази година около 1,4 млрд. долара от САЩ, а Йордания - около 1,3 млрд.

Агенцията обръща внимание, че от 193 страни членки на ООН, 35 са се въздържали, а 21 изобщо не са гласували.

Сред въздържалите се има няколко страни членки на ЕС - Латвия, Полша, Чехия, Унгария, Румъния, Хърватия - както и Босна и Херцеговина, Австралия, Аржентина, Канада, Мексико, Филипините.

Сред негласувалите 20 са страни, като Кения (петият най-голям реципиент на американска помощ за м.г.), Грузия и Украйна, които имат много близки отношения със САЩ. Както и Молдова, Мианма, Монголия, Демократична република Конго и Централноафриканската република.

След вота Хейли пусна в Туитър снимка, показваща имената на 65-те страни, които гласуваха против резолюцията, въздържаха се или изобщо не гласуваха, като каза: "Ние оценяваме позицията на тези страни, които не се подведоха по безотговорния подход на ООН". После тя изпрати покани до техните посланици в ООН за прием на 3 януари, за да им благодари за дружбата със САЩ.

Хейли отбеляза също, че вотът в ООН няма да се отрази на плановете на САЩ да преместят посолството си в Ерусалим.

САЩ трябва да предоставят 25,8 млрд. долара чуждестранна помощ през 2018 година. Дали Тръмп ще изпълни заканата си срещу тези, които гласуваха за резолюцията, остава да се види, посочва АП.

Часове след вота в Ню Йорк американската администрация като че ли даде заден ход от тези заплахи. Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт каза във Вашингтон, че съкращението на помощта за страните, противопоставили се на САЩ (по въпроса за Ерусалим), не е предизвестено заключение. "Външнополитическият екип на президента е получил пълномощия да проучи различни начини как да се постъпва с другите страни. Засега обаче решения не са вземани", подчерта тя.

Палестинците оповестиха победа, Израел благодари на САЩ

Посланикът на Палестина в ООН Рияд Мансур нарече вота победа не само за палестинците, но също за ООН и за международното право. Той каза, че постоянната представителка на САЩ в световната организация Ники Хейли "жалко се е провалила", като е успяла да убеди само 7 страни, освен САЩ и Израел, да гласуват против резолюцията. "Те използваха безпрецедентна тактика, приложиха невиждан досега в ООН натиск, включително шантаж и изнудване", добави той.

"Гласуването е победа за Палестина", заяви Набил Абу Рудейна, говорител на палестинския президент Махмуд Абас. "Ще продължим усилията си в ООН и на всички международни форуми за слагане край на тази окупация и създаване на наша палестинска държава със столица Източен Ерусалим", добави той.

Палестинците няма да приемат какъвто и да било американски мирен план в израелско-палестинския конфликт, тъй като признавайки Ерусалим за столица на Израел, САЩ се дискредитираха, заяви самият Абас, цитиран от Франс прес. Няма да приемем никакъв план на САЩ. С решението си за Ерусалим те сами се дисквалифицираха, каза Абас след среща с френския си колега Еманюел Макрон в Париж.

"Израел отхвърля решението на ООН и същевременно е удовлетворен от факта, че много страни не са гласували в подкрепа на това решение", посочва в изявление канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Израел благодари на американския президент Доналд Тръмп за недвусмислената позиция в полза на Ерусалим и на страните, гласували редом с Израел и с истината", се казва в текста.

Германия и Франция подкрепиха резолюцията, осъждаща САЩ

"Статутът на Ерусалим трябва да се изясни в рамките на преговори между двете страни. Решението не бива да се определя отвън. Точно по тази причина гласувахме за резолюцията на ООН, която съответства на нашата позиция", обясни Министерството на външните работи позицията на Германия.

„Решението на САЩ да признаят Ерусалим за израелска столица ги декласира по отношение на този въпрос, заяви на президентът на Франция Еманюел Макрон. "Американците се маргинализираха, опитвам се да не направя същото", каза Макрон на общата пресконференция с Абас.

"Ефикасно ли е да се признае едностранно Палестина? Не смятам, тъй като това би било реакция на американското решение, предизвикало сътресения в района", посочи френският президент. "Така бих отвърнал на една грешка с друга", допълни той и подчерта, че няма да изгради позицията на Франция като реакция на американската политика.

Макрон, който догодина ще посети района, отново изрази неодобрението си към американското решение и припомни френската позиция, че решението с две държави няма алтернатива и не може да има решение за Ерусалим без споразумение между двете засегнати страни.

Ердоган очаква САЩ да анулират решението си за Ерусалим

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква правителството на САЩ да отмени незабавно "злополучното си решение" да признае Ерусалим за столица на Израел, предаде Ройтерс.

Ердоган написа в Туитър, че приветства "масираната подкрепа" за резолюцията, гласувана по-рано през деня в Общото събрание на ООН.

Гласуването в Общото събрание на ООН на резолюцията за Ерусалим бе категорично международно отхвърляне на грубите заплахи от страна на правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

"Гръмко световно НЕ в ООН на грубото сплашване от страна на режима на Тръмп", написа Зариф в акаунта си в Туитър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?