Миков: Нужно е законодателно да се стимулира застраховането на имущество

Въпреки "жълтия код", жители на Мизия не са очаквали бедствие

Местните смятат, че са прелели язовири, министерствата отричат

Отец Иван от Нови хан пристигна в наводената Мизия: Това е божие наказание, "защото нещо куца във вярата ни”. Сн. БГНЕС

Въпреки предупрежденията за обилни валежи и преливане на реки във Врачанско, жителите на бедстващото градче Мизия не са очаквали, че ще ги сполети такова бедствие, което буквално ще потопи една трета от постройките. В първите си реакции след шока хората казват, че не вярват река Скът да е преляла само от поройния дъжд, а причина са прелели язовири. Министерствата на екологията и земеделието, под чийто контрол са водоемите, обаче твърдят, че няма нито прелели язовири, нито скъсани диги, а предупреждението за опасност е подадено навреме.

Нужно е законодателно да се стимулира застраховането на имущество, коментира председателят на парламента Михаил Миков в неделя.

"Водата дойде изведнъж. Бях вкъщи и изведнъж целия блок беше залят с метър вода. Почнаха да падат къщи. Това се случи заради неконтролирано изпускане на язовирите. Друго не може да бъде", каза пред БНР Тошко Киновски от Мизия. "Засега властите се справят дорбе. Има техника, хеликоптери, хората помагат", допълни той.

"На половината къщата ни е пълна с вода. Животните си заминаха. Няма къде да отидем. Сутринта към 4 часа минаваха и ни видяха на балкона, натовариха ни и ни изкараха", коментира Георги Божков от Мизия пред БНР.

И според него причината за наводнението е преливане на язовира: "Това са само язовири. Това не може да бъде от дъжд".

Евакуираният в детската градина в Мизия Искрен Цветков също смята, че държавата не е реагирала адекватно на бедствието: "Четири пъти звъняхме на 112. Като започнахме от 1.30 часа, чак в 5.30 часа дойде отглас от рибари. Нито Гражданска защита е идвала, нито пожарна, никой. Настанени сме в детската градина, леглата са като за деца, другият вариант е на земята. Няма ток, няма вода. Като си затворя очите, навсякъде виждам вода, не сме спали цяла нощ. Държавата не реагира адекватно. Видяхме ги тук, след като ни евакуираха. Иначе само имаше съобщение от общината, че се очаква приливна вълна, подготвихме се за евакуация, но никой не очакваше такава вълна, защото почти всяка пролет реката приижда, пълни улицата, но такова нещо никой не е очаквал".

Екоминистърът в оставка Станислав Анастасов каза, че няма нито един прелял язовир или дефектирало хидротехническо съоръжение в област Враца. В петък МОСВ изпрати предупреждения за "жълт код“ в 15 области в страната, включително и Враца, където попада гр. Мизия и предупредихме за опасност от поройни валежи и резултирали от тях наводнения, каза Анастасов пред БНР.

Във Врачанско няма прелели язовири под контрола на "Напоителни системи“ към Министерството на земеделието и храните, нито има скъсана дига в района, заяви от своя страна земеделският министър в оставка Димитър Греков.

Следи се нивото на р. Скът и ако е необходимо, може да може да се пусне водата от някоя дига в друга посока с цел да не се залива градът, каза той.

Миков: Законодателно да се стимулира застраховането на имущество

Нужно е законодателно да се стимулира застраховането на имущество, коментира председателят на Народното събрание Михаил Миков в неделя, когато последните поройни дъждове предизвикаха бедствие в нов район на страната – около гр. Мизия.

Миков смята, властите се справят добре в Мизия, но това не е достатъчно.


"Предприемат се всички възможни мерки, но трябва да направим някои по-сериозни и дългосрочни мерки, да помислим как чрез законодателството да стимулираме застраховане на имуществото, защото поредицата от наводнения, свързани с особеностите в климата тази година, ни подсказва, че без ангажиране на застрахователната култура на гражданите трудно ще може държавата да се справи", заяви той пред БНР.


"Предупреждения за бедствената ситуация този път имаше. Този не е проблемът в предварителното оповестяване. Мобилизирането на ресурсите също се реализира много бързо. Във Враца е постигната добра координация, включително с помощ и съдействие от страна на военните. Прави впечатление, че и много доброволци се ангажират", коментира още председателят на Народното събрание.

Поразена е голяма част от земеделската продукция

"Както миналата година близо 110 дни нямаше капка дъжд в определени региони, а тази година наводненията в цялата страна са изключително големи. Поразена е голяма част не само от есенната продукция – житните, а и от пролетните култури", заяви земеделският министър в оставка.

"Все още нямаме обобщени данни за това, което се е случило и се случва в момента. Комисиите на областните дирекции по земеделие и общинските служби ще влязат, след като се отече водата, за да се направят протоколи, които да представят на областните дирекции, за да могат да бъдат обезщетени селскостопанските производители. До края на август месец това трябва да бъде направено за напълно пропадналите площи. От предишните наводнения такива площи са около 15 000 декара, най-вече от зърнените култури. Земеделските производители, областните и общинските служби имат отработен път за това и са информирани как да процедират. За съжаление, плащанията стават за следващата година, защото трябва да се установи каква е степента на повреденост в съответните култури, каква част от тях ще се прибере, информира Димитър Греков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?