Въпросът бил ли е отровен Тургут Йозал остава и след медицинската експертиза

Тургут Йозал

Огласеният вчера доклад на съдебна медицина, в който се съдържат резултатите от изследване на тленните останки на покойния президент Тургут Йозал, оставя нерешен въпросът бил ли е той отровен, заключават турските вестници в сряда.

"Има отрова, но (причината за) смъртта му е неопределена", пише в заглавие в. "Акшам". В доклада съдебномедицинските експерти заключават, че в останките на Йозал има токсични вещества, но те не са успели да постигнат единно мнение за това дали наличието им е станало причина за кончината на осмия турски президент.

В. "Хюриет" посочва, че днес докладът ще бъде предаден на анкарската прокуратура. В доклада се съдържа заключение, според което "в останките на Йозал има отрова, но това са токсични вещества, които би могло да бъдат намерени в тялото на всеки". Няма обаче категорично мнение за това дали Йозал е починал вследствие на отравяне, пише още изданието. В хода на разследването анкарската прокуратура няма да се ограничи единствено до съдебномедицинския доклад. Тя може да поиска нов доклад, ако прецени това за необходимо, или да потърси компетентно мнение от чужбина. Възможно е да бъдат поискани и космите от Йозал, които се твърди, че вдовицата му Семра Йозал има, но не са дадени на прокуратурата, посочва още "Хюриет".

Ако не бъде намерено достатъчно, категорично и убедително доказателство, че Йозал е бил отровен, разследването ще приключи поради липса на доказателства и досието ще бъде затворено. Освен това случаят има давностен срок до април 2013 г.

Останките на Тургут Йозал бяха ексхумирани в началото на октомври по съдебно нареждане, за да се определят причините за смъртта му, след като членове на семейството в течение на 20 години поддържат хипотезата, че е бил отровен. Официално избраният за президент през 1989 г. Йозал, който ръководеше Турция след управлението на  военните през 80-те години на миналия век, почина от инфаркт  през април 1993 г. в болница в Анкара. Тогава той бе на 65  години и бе действащ президент.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани