Въпросът "Кой предложи Пеевски" все повече изкарва управляващите от релси

Според Орешарски този въпрос е нерационален, Мая Манолова несръчно пробва да иронизира журналисти, Румен Петков нападна Станишев

Пламен Орешарски

Представителите на БСП и ДПС все повече си изпускат нервите и все по-открито нападат журналисти заради въпроса кой в крайна сметка предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС.

По време на брифинг след парламентарния контрол в петък премиерът Пламен Орешарски неколкократно бе питан, но прекъсна репортерите с думите: "Разбирам, че са свършили рационалните въпроси" и отново отказа отговор.

По-рано депутатът от БСП и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова се опита за пореден път да омаловажи темата, посочвайки в сутрешния блок на Нова тв, че няма никакво значение кой е предложил Пеевски, защото отговорността за това действие вече е поета.

"Ако това ще внесе спокойствие в неспокойните ви журналистически души, аз предложих Пеевски", заяви Манолова.

"Очевидно има интерес да се върти една и съща плоча", констатира с упрек Манолова.

Изборът на Пеевски за шеф на ДАНС отключи мащабни граждански протести срещу задкулисния модел на управление с искания за оставката на кабинета "Орешарски" и доведе до накърнена международна репутация на страната. Реагирайки на общественото недоволство, НС отмени избора почти незабавно, но политическа отговорност в истинския смисъл на думата никой не е поел, защото нито правителството, нито някоя от управляващите партии се разграничи от Пеевски, от бизнес-схемите и политиките, които стоят зад назначението, нито пък се стигна до оставки.

Три месеца след избора на Пеевски т.нар. поемане на отговорност се изроди в изнервен задочен спор между лидера на БСП Сергей Станишев, който в понеделник каза пред бТВ, че ДПС са издигнали кандидатурата и последвалата два дни по-късно "екзактна" корекция от председателя на ДПС Лютви Местан, че предложението е обща отговорност на двете партии. Между тези две тв изяви имаше забележително самоопровержение на Станишев, който заяви, че, кандидатурата на Пеевски е "разбира се, съвместна", което не попречи на Местан следващия ден да го скастри в телевизионен ефир, изразявайки явното си недоволство от водещите на бТВ, че продължават да занимават зрителите с този въпрос.

В тази ситуация странна роля пое опозиционният лидер Бойко Борисов, който се впусна да спасява публичния образ на Пеевски, обяснявайки, че той всъщност е едва ли не жертва на БСП и ДПС, които смятали да го "използват" да им върши "мръсната работа"

При така очерталата се "дистрибуция" на отговорности удобно потъна признанието на зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов от юни, че всъщност Делян Пеевски се е саомпредложил – което според източници от БСП и ДПС отговоря най-точно на истината.

Казусът, който БСП и ДПС се опитват да внушат, че е "изчерпан", продължава да генерира напрежение в средите на левицата.

Бившият вътрешен министър и депутат от БСП Румен Петков, който е вътрешнопартиен опонент на Станишев, го упрекна в петък пред бТВ в бягство от отговорност, което "не му прави чест".

"Не е мъжка постъпката, беше направено по глуповат начин”, заяви Петков и припомни, че пред бТВ лидерът на левицата каза: "Ама той Орешарски не го е ли е казал”. "Това звучи несериозно в очите на избирателите. Не прилича на лидера на БСП да не знае, че Делян Пеевски е член на ДПС и на ръководството на партията. Обидно е! Човек, който държи на партията и хората около себе си, не прави така”, коментира Румен Петков.

"Това е част от мотивацията на улицата, нали - лъжата, оправдаването с другия, стремежът да хвърлиш картофа в другите ръце. Не се прави така в политиката. Човек, който държи на себе си, човек, който държи на партията си, човек, който държи на отношенията с другите, не го прави по този начин. Г-н Местан каза нещо много важно според мен, така, в редките случаи, в които ви даваше думата, той каза: отговорността е обща. Отговорността", каза още Петков.

Според него изказването на Лютви Местан, че отговорността за назначението е обща, е далеч по-важно. "Отговорност - тази дума в устата на нашия лидер блести с отсъствието си”, добави Петков.

В подобен дух се изказа преди ден пред Нова тв депутатът от левицата Георги Кадиев, според когото историята е останала незавършена  , включително защото не е станало ясно чие е предложението за избора на Пеевски. "И в крайна сметка някой наистина трябва да понесе отговорността... Това беше решение и действие, което изтри усилията на стотици хиляди хора в БСП да се показват като морална алтернатива на ГЕРБ. Когато направиш такава грешка изведнъж ти се превръщаш в категорията на хора, които са влезли във властта с някакви неясни интереси и нечисти дори. Затова аз съм абсолютно убеден, че този разговор все още предстои, не трябва в никакъв случай случаят да бъде закриван, замазван и трябва наистина да стане ясно кой поема отговорността за това нещо", каза Кадиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България