Татяна Дончева с нов залп към БСП:

Въпросът вече е защо Станишев даде правителството на концесия

Корпоративна банка слага министрите, дори когато са от средите на БСП, твърди бившата депутатка

Татяна Дончева

Нова порция остра критика към БСП изсипа в четвъртък бившата депутатка от левицата и все още неин партиен член Татяна Дончева. Пред Нова телевизия тя обвини ръководството на БСП и специално лидера на партията Сергей Станишев, че е дал "правителството на концесия" и че на практика всеки министър се назначава с одобрението на Корпоративна търговска банка и Делян Пеевски.

Бившата депутатка от няколко години се изявява активно като вътрешна опозиция на БСП и на няколко пъти заявява, че смята да напусне партията в името на нов политически проект. Засега обаче тя не напуска БСП и не слага срокове кога това ще стане факт и както и кога ще се роди проектът ѝ.

Дончева разкри как в годините ръководената от кръга около Станишев партия е започнала да затъва в зависимости.

"Обвързаностите минаха една еволюция. Тя най-напред се изразяваше в това към 2005 година големите бизнес групи да могат да си посочват министри, заместник-министри и шефове на дирекции, но все пак решенията да взема ръководството на партията. През това една много малка част, капсулирана около кабинета на бившия министър-председател в лицето на неговите съветници, сътрудници, въобще на тесния му кабинет, да започне да прави сделките и схемите", посочи Дончева.

След това тя припомня за трите "знакови смени" по това време - на шефовете на приходните агенции.

"Това нещо не беше случайно вие си спомняте тогава, че митниците изведнъж се появи един наречен Цайса, Румен Цайса (Румен Божинов - зам.-директор на митниците по това време - бел. ред., с който се свързва част от новите, в кавички, практики на митниците по реализация на схеми. Със смяната на властта Цайса изчезна някъде, отиде да живее в чужбина. Сега изведнъж с митниците по същия начин верният партиен кадър Кирчо Желев, бивш ковчежник на партията, се появи като шеф на агенцията и като заместник-шеф една персона без допуск за класифицирана информация (зам.-директорът на митниците Николай Попов - бел. ред.).

Назначението на Кирил Желев Дончева определи като "мераци за схемите в митницата и хората, които ги провеждат". Това ще доведе до "по-добра събираемост, въпросът обаче в чий интерес".

"Тази работа по този начин със сегашното правителство е нов еволюционен етап, когато на практика Корпоративна банка може да ви сложи министрите", продължи да описва как работи кръгът "Станишев".

"Аз ви казвам, че това е така, че тези министри, дори когато изхождат от средите на БСП, са минали през филтъра на тази банка и на тези персони (около банката - бел. ред.).

Тя посочи още, че близкият до Корпоративна банка Делян Пеевски с всичките си връзки и контакти в министерствата на практика кадрува в правителството чрез "определени сделки, определени неща, определени стъпки, определени разпореждания".

Според нея последният, който е "жертва" на тази практика е шефът на Риск инженеринг" Богомил Манчев.

"Последният пример е Бого Манчев, ако и да го отрича... Преди това има един тур на Делян Пеевски, който почва да обяснява какво да се плаща на Бого Манчев и какво да не се плаща...Да, Богомил Манчев в момента е жертва на поръчка", каза тя и обясни, че това се прави, защото "същата група иска да се преразпредели пазарът".

Според Дончева въпросът вече е защо Станишев е дал правителството на концесия, по нейните думи. И отговорите, според нея, не били много - "или си глупав, или си купен, или какво...".

Тя не се съгласи с думите на съпартиеца си Димчо Михалейвски, който малко по-рано в студиото на Нова телевизия обяви, че партията "трябва да се отвори".

"БСП тепърва ще се отваря и ще си сменя практиките? Кой ще го прави това бе, Михалевски? Сергей Станишев? Нали разбираш, че всичкото това нещо има действия пред скоби, аз може да съм фокусирана в него, но то е логично. Ако искаш да премахнеш зависимостите на една партия, ти трябва да извадиш хората, които са хванати в зависимости. Ама те са ръководството на партията. Ама това ръководство на партията направи Михалевски депутат".

Тя припомни и последното изследване на "Алфа Рисърч".

"Седемнайсет и нещо - БСП, седемнайсет и нещо - ГЕРБ, и другите надолу. Ама те тези партии, в които се разпределят процентите, са вече 40 процента. Те са под 50 процента. Другите 60 процента какво да направят? Те фиксирани ли са. И ще отворят БСП. Ами отвори я, бе, колкото искаш я отвори, ако искаш махни охраната от "Позитано", направи

го като хан. Ама това значи ли, че хората ще влизат? Хората имат фиксация и тази фиксация се вижда в процентите на тяхното доверие. В това, че 75 процента казват "не може без нови избори, защото парламентът е зациклил, защото няма как да вземат решение и защото така могат да си влязат в едни безконечни вотове, докато Бойко Борисов се упражнява в парламентарна процедура", посочи още Дончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?