Въпросът за миграцията отново възпламени евродепутатите

Въпросът за миграцията отново възпламени евродепутатите

Евродепутатите обсъдиха разгорещено въпроса с миграцията и случая с кораба "Акуариус". Някои от тях свързаха обстановката в Либия със събитията в Средиземно море, прозвучаха взаимни упреци между представители на Италия и на Франция, предаде БТА от Страсбург.


Групата на Европейската народна партия (ЕНП) отбеляза, че ЕС е способен да създаде правила за пластмасата и земеделието, но не успява да постигне ред в миграцията. ЕНП призова за незабавно приемане на промени в правилата от Дъблин, които засега предвиждат държавата, през която мигрантите са навлезли в ЕС, да разглежда молбите им за убежище. От тази политическа сила настояха за бързо връщане на чужденците без основания за престой в ЕС.

 

ЕНП предложи извън ЕС да бъдат обособени миграционни лагери, известни преди време като "горещи точки", където пришълците да изчакват постановяването на решения по молбите им за закрила. Групата предложи инвестиции в Африка за създаването на работа и надежда за хората там.


Социалистите и демократите определиха решението на Италия да не допусне в свое пристанище кораба с мигранти "Акуариус" като незаконно. Тази група също призова за бърза промяна на дъблинските правила и коментира, че с действията си ЕС помага на ксенофобите, националистите и популистите.


Европейските консерватори и реформатори предложиха по-добро преразпределение на мигрантите. Те упрекнаха ЕС, че помага на партии, отричащи досегашната европейска система.


Групата на АЛДЕ посочи, че мигрантите прииждат от района в Либия под контрола на международно признатото правителство с премиер Файез ел Сарадж, а не от областта на Тобрук, която е извън тази правителствена власт. Трагедията започва в Африка, трябва да решим проблема в основата му, коментираха либералите.


Групата "Зелени" заяви, че нищо не може да оправдае затварянето на пристанищата пред кораб с хора в окаяно положение. Европейската крепост започва да придобива очертания, добавиха от тази политическа сила.


Европейската обединена левица заяви, че френският президент Еманюел Макрон, упрекнал Италия в цинизъм заради решението ѝ за кораба "Акуариус", е проявил сам циничност със затварянето на френско-италианската граница за мигранти. Липсата на солидарност ражда чудовища навсякъде в Европа, българското председателство на Съвета на ЕС носи отговорност за липсата на напредък по промените в дъблинските правила, добавиха представителите на социалистическите и комунистическите сили.


Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" призова за разкриването на законни пътища за миграция към ЕС. Групата "Европа на народите и свободата" коментира, че днес се наблюдават последиците от войната за петрол в Либия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?