Въпросът за оставката на Станишев е основната интрига и на предстоящия пленум

Въпросът за оставката на Станишев е основната интрига и на предстоящия пленум

БСП е в напрежение преди съботното заседание на националния ѝ съвет, на което се очаква вътрешнопартийните опоненти на лидера Сергей Станишев да повдигнат въпроса за смяната му на извънреден конгрес преди изборите. Станишев, който вече 13 години успява да остане на партийния връх чрез апаратни хватки, но най-вече заради липсата на убедителна алтернативна фигура, е възможно сам да инициира извънреден конгрес, за да потуши пожара.

 

В последните дни фронтът срещу него се разшири с включване на хора като социолога Юрий Асланов, който доскоро беше сред най-верните му привърженици. Активизираха се обаче и партийни структури и депутати, които обвиниха искащите оставка на Станишев, че работят срещу БСП.

По предварителния дневен ред пленумът ще гласува и доклад с оценка за работата на правителството. На предходното заседание до такова гласуване не се стигна, тъй като Изпълнителното бюро на БСП бе предложило доклад с критики към кабинета "Орешарски", с които очевидно се целеше да бъде оправдана изборната загуба на левицата на 25 май. Повечето членове на Националния съвет обаче се възпротивиха.

На пленума се очаква Станишев да предложи промени в тясното партийно ръководство, за които получи мандат от предходния Национален съвет.

Вероятно най-спорната тема – за оставката на Станишев - ще бъде оставена накрая в точка "разни". Освен ако още в началото на заседанието дневният ред не бъде обърнат по предложение на столичните социалисти.

Най-голямата организация на БСП - софийската, е сред най-активните в опитите за смяна на Станишев. В понеделник имаше среща на недоволни социалисти, сред които петима депутати, както и кметове на БСП, в къщата на Димитър Благоев-Дядото. Те приеха обща декларация срещу Станишев и сегашното Изпълнително бюро. В отговор "Позитано" 20 разпространи писма от партийни организации, сред които пловдивската и видинската, които се обявиха в подкрепа на лидера.

Дори Станишев да не поиска извънредно заседание на 48-ия конгрес, на който да бъде избран негов заместник, което е и по-вероятната опция, пленумът със сигурност ще се занимае с въпроса за оставката му по инициатива на опонентите му.

Досега Станишев не е правил никакви коментари по темата. Негови съпартийци смятат, че ако е успял да си осигури по-широка подкрепа и да изолира недоволните, промяна няма да има. Най-солидният му аргумент е обичайният му довод, че преди избори не е редно партията да променя ръководството си.

Поддръжниците на Първанов може да се опитат да поискат оставката на Станишев, но няма да успеят по време на пленума, прогнозира в петък Нидал Алгафари, който се занимаваше с пиара на БСП на последните избори. По устав оставка може да се подаде само на конгрес, не и на пленум, допълни той.


Възможно е част от поддръжниците на Георги Първанов да се опитат да предложат Стефан Данаилов за временен председател на БСП, докато се свика конгрес, но едва ли ще успеят да прокарат предложението си. Още повече, че са взети драконовски мерки на пленума да присъстват само членове на Националния съвет, подчерта Агафари пред ТВ7.

Той смята, че в събота вероятно ще се търсят други начини за промяна в партията, като отпадане на някои от членовете на Изпълнителното бюро. По думите му в крайна сметка е логично президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) да бъде лидер на социалистите в страната си, вместо редови социалист.

Споделяне

Още по темата

Още от България