Въпроси за религията в приемните изпити за турските университети

Университетите в Турция ще включат от следващата година въпроси за религията в рамките на два от приемните изпити, което е ново нарушение на светските принципи в тази страна с преобладаващо мюсюлманско население, предаде АФП, като се позовава на официален източник..

Съгласно тази реформа кандидат-студентите ще трябва вече да отговарят на пет въпроса за религията по време на задължителния приемен изпит, който е насрочен за 24 май следващата година, обясни за АФП отговорен представител на Центъра за подбор и разпределение на студенти, подчинен на министерството на образованието.

Осем въпроса за религията ще бъдат поставени също на студентите по социални науки на друг държавен изпит, насрочен за 15 юни 2013 г., уточни източникът.

Часовете по религия са задължителни в турските държавни училища.

За първи път студенти ще отговарят на въпроси за религията на приемен изпит в турски университет, посочи цитираният източник.

През февруари турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговото ислямоконсервативно правителство желае "да възпита  религиозна младеж", което породи остри реакции от страна на привържениците на светските принципи, въведени от основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развитието е на власт от 2002 г., също е завършил религиозно училище. Опозиционно настроените към Партията на справедливостта и развитието редовно обвиняват премиера, че иска да ислямизира страната, като изтъкват като пример ограниченията за продажба на алкохол, въведени в някои градове и в много ресторанти.

При предишна реформа тази година правителството даде възможност на завършилите средни религиозни училища да се явяват на изпити за всички университетски специалности, докато по-рано те можеха да кандидатстват само в специалност теология.

Споделяне

Още от Балкани