Въпросите към Желева за конфликт на интереси ще останат без отговор

Парламентарните въпроси към външния министър в оставка Румяна Желева за евентуален конфликт на интереси със заеманата досега длъжност няма да получат отговор. В петък Желева трябваше да присъства на редовния контрол в НС и да отговори на подобно питане на депутата от левицата Петър Курумбашев. Преди Нова година имаше и други въпроси към Желева, които бяха отлагани, заради пътуванията ѝ в чужбина.

Председателят на НС Цецка Цачева съобщи в четвъртък, че Румяна Желева няма да присъства на парламентарния контрол, тъй като е в болнични. Тя не се е появявала публично от миналата седмица насам, а във вторник бе разпространено писмото ѝ до премиера, с което подава оставка от всички заемани постове. Ден по-късно, когато Бойко Борисов прие оставката ѝ и като министър, тя даде едно-две телефонни интервюта.

Последните данни за конфликт на интереси по отношение на министерския пост, който все още заема, са свързани с участието ѝ като управител във фирма "Етко-Шнайдерс". Според фирмения регистър тя все още се води на такава длъжност. Според бившия външен министър и настоящ евродепутат от левицата Ивайло Калфин, цитиран от европейско онлайн издание, тази фирма е свързана с бившите тайни служби на комунистическия режим. Темата обаче така или иначе бе закрита, след като кандидатурата на Желева за еврокомисар бе оттеглена, а след това бе приета и оставката ѝ като външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?