Въпросите за българските граждани в Либия са спекулация, според Калфин

Въпросите за българските граждани в Либия са спекулация, според Калфин

Външният министър Ивайло Калфин упрекна депутати от опозицията, че с въпросите си за статута на българските граждани в Либия и грижата на българската държава за тях, използват за теснопартийни цели съдбата на осъдените медицински сестри в Джамахирията. Темата е болезнена и да се спекулирането с нея е грозно, заяви Калфин пред парламента, отговаряйки на независимия депутат Мария Капон.

Той не отговори по същество на въпроса, а общо взето мина по тъча с обяснението, че българското посолство в Либия ще подпомага по-ефективно българската колония там, ако съгражданите ни подават своя адрес или телефонния си номер там. Това е важно, особено при възникване на извънредни ситуации или бедствия, обясни Калфин.

От позицията на МВнР става ясно, че за българите, пребиваващи там, няма някакъв по-особен риск, свързан със СПИН делото срещу техни сънародници, за който София вече открито твърди, че е опорочен,  политизиран и шестимата медици са държани като заложници на Кадафи.

На сайта на министерството всеки желаещ да посети или да работи в Джамахирията може да намери справка за страната, каквато има за останалите държави по света. 

Правителството и МВнР подхождат с необходимата отговорност към българите, пребиваващи в Либия, отчитайки спецификите на страната, заяви пред парламента министър Калфин.

Той допълни, че българските граждани в която и да е чужда страна нямат ангажимент да съобщават в посолството свои координати за връзка и в много случаи те нямали и желание да направят това.

Калфин потвърди информация, изнесена наскоро в парламента от министъра на икономиката Румен Овчаров, че след 2000 г. се наблюдава трайна и устойчива тенденция за намаляване на постоянно пребиваващите българи в Либия.

По данни на МВнР към момента те са не повече от 750.

От тях 350 са в столицата и околните градове, 150 в Бенгази и 250 в останалите части на страната. Всички български технически кадри в Либия работят на частни договори, а единствената държавна фирма, поддържаща реална дейност в Либия, е "Техноекспортстрой", в която работят около 80 души.

Фирмата на практика е прекратила дейността си по изпълнение на нови проекти и нейните работници извършват довършителни работи. В областта на научнотехническото сътрудничество с партньори в Либия работят още две български фирми - държавната "Експомед" и частната "Техноимпекс". "Експомед" навремето са изпращали медицински работници, но от 2004 г. не са изпращали български специалисти в Либия, поясни Калфин.

Частната фирма "Техноимпекс" има дейност, която се ограничава до осигуряване на кадри за техническа поддръжка на химически комплекс, който се намира на 160 км западно от Триполи. Там работят 46 българи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?