Въпросителна върху обвиненията срещу Златко Баретата

Софийският градски съд отложи решението си за освобождаването или оставането в ареста на Златомир Иванов – Баретата. В понеделник защитниците на обвинения за убийство и разпространение на наркотици поискаха към делото да се приобщят показанията на Тихомир Георгиев – Боксьора, на чиято основа бяха арестувани Красимир Маринов – Големия Маргин и Стефан Бонев – Сако.

Тихомир Георгиев бе заключен преди десетина дни, защото бил шеф на наказателна бригада за разчистване на наркопазара и контрол върху дилърите. Малко след като попадна в ареста обаче, той даде показания срещу Маргина и Сако.

Само преди ден съдът пусна от Маринов от ареста обявявайки, че Георгиев цинично използва прокуратурата за постигане на собствените си цели. Освен това магистратите заявиха, че показанията на Георгиев не са надеждни. За разлика от Маргина, соченият от прокуратурата за "изпълнителен директор" на наркогрупата Сако остана в килията, защото освен Георгиев срещу него показания са дали и анонимни свидетели.

Интересна подробност е, че именно Георгиев, който има 17-годишна присъда за убийство, е основният свидетел и срещу Златомир Иванов – Баретата. С приобщаването на показанията срещу Маргина и Сако към делото на Баретата, обвиненията срещу последния може да се окажат сериозно разклатени, защо  твърденията на този човек вече са обявени от съда за съмнителни, а целите му за цинични.

Адвокатите на Златомир Иванов, който е в ареста от 11 месеца, искат той да бъде освободен, за да се лекува. Пред съда бе представена експертиза, според която Иванов има стеснения на долните пикочни пътища.

Междувременно шумно и показно арестуваните в петък петима мъже, които бяха обявени за част от структурата на Маргина и Сако, в понеделник бяха пуснати под гаранция от по 1000 лева. Така известните с прякорите Душманина, Шашавия, Банана, Върбан и Карабата, сочени от МВР за дилъри от най-високо ниво, се връщат на улицата.

Всъщност те бяха арестувани също по показанията на Тихомир Георгиев и след провала с Маргина явно прокуратурата е решила да си спести конфуза и да им иска постоянното задържане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?