Върбакова и нейни хора влизат в надзора на "ЧЕЗ Електро"

Промяната е под условие и изпълнява ангажимент на продавача, обясни чешката компания

Гинка Върбакова

Чешката енергийна компания ЧЕЗ предприе странни маневри, предлагайки кандидат-купувача на българския си бизнес Гинка Върбакова и свързани с нея хора да влязат в надзора на  "ЧЕЗ Електро" – дружеството, което снабдява с ток Западна България. Условието това да стане факт обаче е именно фирмата "Инерком" на Връбкова да придобие 67 на сто от дружеството. Намеренията за промените бяха огласени дни след втория отказ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разреши сделката по придобиването на няколко дружества на ЧЕЗ в България от "Инерком".

По предложение на двама от шефовете в чешката ЧЕЗ – Мартин Новак и Томаш Плескач, за 27 ноември в София е насрочено извънредно общо събрание на акционерите, на което се предлага замяната на чехите в Надзора на "ЧЕЗ Електро" с хора на Върбакова и самата нея, сочи поканата за срещата, публикувана от Агенцията по вписванията.

Говорителката на ЧЕЗ Алице Хоракова коментира пред Mediapool, че това се предприема в изпълнение на задължение на чешката компания по сключения с "Инерком" договор за продажбата на дела на ЧЕЗ в електроснабдителното дружество. В него било записано свикване в края на ноември на извънредно общо събрание в дружеството за избор на нови членове в Надзорния му съвет, които да представляват "Инерком". Тя посочи, че реално уреждането на сделката ще приключи когато бъдат изпълнени всички записани в предварителния договор условия.

Интересен факт е обаче, че засега подобни действия не са предприети спрямо по-важното продавано дружество на ЧЕЗ - "ЧЕЗ Разпределение", което притежава електроразпределителната мрежа в Западна България.

Намерението е от "ЧЕЗ Електро" да бъдат освободени като членове на надзора на дружеството Карел Клусак, Ростислав Дижа, Томаш Пектор и Мартин Маречек. Техните места ще се заемат от Гинка Върбакова, Маринела Пенева, която е в съвета на директорите на четири от дружествата на групата "Инерком", Екатерина Марчокова-Стоянова, която до 2011 г. е притежавала фотоволтаичния бизнес на Върбакова, структуриран във фирмата "Солар Грийн Енерджи", както и Илиян Скарлатов, който е сред консултантите по сделката с ЧЕЗ. Скарлатов притежава еднолично "Юникорн Пропъртис" и е съдружник в "Индъстриъл Пропъртийз", високотехнологичната фирма "Граф Он", както и в "Интералт".

Не се предвижда смяната на сегашните български членове на надзора – Любомир Чакъров, Георги Константинов и Христо Петров.

Друго предложение на Новак и Плескач е от одитния комитет на "ЧЕЗ Електро" да бъдат отстранени Ростислав Дижа и Мартин Северин и на тяхно място да влязат Марчокова-Стоянова и Красимир Аначков, който е собственик на фирмите, занимаващи се с имоти "Юник България", "Прайм рент", "Интекс строй", "Инфинити билд България" и финансово-счетоводната фирма "Алфа Бизнес акаунтинг". Аначков засега няма пряка връзка с бизнеса на "Инерком".

Към момента тези промени изглежда се правят проформа от страна на ЧЕЗ, за да не бъде обвинена, че не спазва своите ангажименти по сделката, чийто край изобщо не е ясен, след като Комисията за защита на конкуренцията не коригира отрицателното си решение за сделката.

В началото на юли антимонополният орган забрани концентрацията с мотива, че "Инерком" вече притежава шест слънчеви централи и заедно с останалия бизнес на ЧЕЗ ще добие господстващо положение на пазара. "Инерком" и ЧЕЗ обжалваха решението пред Върховния административен съд, който насрочи делото по същество за май 2019 г. За да ускори сделката, която по неофициални информации трябва да бъде приключена до края на ноември, за когато се твърди, че трябва да бъде направено плащането от около 340 млн. евро, Върбакова продаде фотоволтичния си бизнес все още неясно на кого. Така "Инерком" поиска нова оценка на концентрацията, но в средата на октомври КЗК за втори път отказа да одобри сделката за ЧЕЗ, позовавайки се предстоящото дело във ВАС.  Това решение на КЗК също може да бъде обжалвано, но едва ли резултатът ще бъде по-различен.

Хоракова не отговори на въпросите на Mediapool какви са възможните действия от страна на ЧЕЗ при така създалата се ситуация и дали компанията може да прекрати процедурата за продажба на българските си активи, при която "Инерком" бе предпочетена за купувач пред индийската "Индия Пауър". Мениджмънтът на чешката компания призна, че макар индийската оферта да е предлагала по-висока цена от "Инерком", пазарджишката фирма е била избрана, защото предложила да плати накуп обещаната сума.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?