Върбакова обяви, че ще развива постигнатото от ЧЕЗ

Предварителният договор вече е подписан, "Инерком" обеща прозрачност и приемственост

Върбакова обяви, че ще развива постигнатото от ЧЕЗ

Пазарджишката фирма "Инерком" и собственичката ѝ Гинка Върбакова се афишираха като купувач на активите на чешката енергийна група ЧЕЗ в България и съобщиха, че в петък е бил подписан предварителният договор по сделката, която ще бъде финализирана след одобрението на регулаторните органи.

Ден по-рано ЧЕЗ обяви, че "Инерком България" е определена за купувач на седем нейни дружества в България - "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Разпределение" АД, "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии Българи" и двата проекта за възобновяеми енергийни източници "Фри Енерджи Проджект Орешец" и "Бара Груп".

Новият собственик също не посочва цената по сделката, както и начина на финансирането ѝ, който е най-голямата неизвестна, тъй като е новорегистрирана фирма с капитал от едва 50 хил. лв., а неофициално се твърди, че стойността на бизнеса на ЧЕЗ е била 320 млн. евро.

Вместо отговори по най-дискутираните въпроси за финансовото структуриране на сделката, Гинка Върбакова посочва в съобщението на фирмата си, че "осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием".

"Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката", заявява тя и посочва като първостепенна задача "да развиваме постигнатото от ЧЕЗ в условия на диалог с всички заинтересовани страни".

"Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип и партньорите на дружествата. Ангажирани сме да работим прозрачно, изцяло в интерес на българските потребители, при спазване на законодателството и регулаторните изисквания. Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея", казва още Върбакова.

"Вложихме много време, средства и усилия в подготовката на тази сделка. Ние, както и всички останали кандидати, преминахме през много проучвателни етапи и покрихме множество изисквания на продавача ЧЕЗ, а. с. и мажоритарния собственик в лицето на чешката държава", допълва председателят на съвета на директорите на "Инерком България" Милена Стоева. Тя обяснява, че купувачът е предоставил документи, одити, финансова и търговска информация, изискани в процедурата.

"Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата в България в една изключително тежка процедура с множество международни конкуренти. Ще отстояваме принципа на приемственост и ще продължим политиката на социално отговорно отношение, което за нас е част от разбирането ни за етично поведение на българския пазар. В дружествата на ЧЕЗ работят истински експерти и професионалисти, много от които с десетки години опит в енергетиката. За нас хората правят един бизнес успешен", заявява още Стоева.

От съобщението става ясно, че консултанти по сделката са били адвокатската кантора Allen and Overy, адвокатите на фирмата попо английско право, Адвокатско съдружие "Спасов и Братанов", и финансовата Mane Capital.

Стоева благодари на партньорите от банковите и финансовите институции, но се посочва кои са те..

В съобщението се допълва, че "Инерком България" е учредено специално за сделката с ЧЕЗ и е подкрепено от цялата група компании на "Инерком", които работят повече от 10 години в областта на енергетиката, енергийната инфраструктура и строителството. Основната част от дейността на групата е свързана с производство на електроенергия, проектиране, изграждане и оперативно управление на централи за производство на електроенергия от ВЕИ, пише още в информацията.

От нея става ясно, че цялата група развива фотоволтаични проекти с обща инсталирана мощност от 100 МВ. Сред тях са шест действащи централи с капацитет от 23 МВ и проект за 80 МВ централа, която ще функционирала изцяло на пазарен принцип.

"Дружествата от групата на "Инерком" имат опит в изграждане на нови присъединявания, кабелни и въздушни трасета средно напрежение и реконструкция на съоръжения от преносната електроенергийна система, свързани с нови присъединявания. Групата има успешно реализирани проекти за изграждане, поддържане и реконструкция на енергийни съоръжения. Част от дружествата развиват дейност и в сферата на строителството. Компаниите членуват в секторните бизнес организации - Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите", пише още в информацията.

Според данните в Търговския регистър Върбакова притежава еднолично фирмите "Инерком Груп" ЕАД, "Инерком" ЕООД, "Си Джи Груп" и "Контур 7". Съдружник е в дружествата "Сигма Тел" и "Дивелъп Консулт". Освен че ръководи собствените си компании, участва в управата на "Солар Къмпани", "Солар Грийн Енерджи", "БГ Енерджи", "Стройбилдинг", "София Ски".

В Пазарджик обаче бизнес дамата е най-популярна с участието си във фирмата "Риал Стейтс", за която преди четири години тогавашният общински общински съветник Румен Петков обяви, че дължи на общината 1 млн. лв. неустойки заради скандално известния фотоволтаичен парк край пазарджишкото село Априлци. И към момента не е ясно дали неустойката е погасена и какъв е точният ѝ размер, припомня БНР.

В Пазарджик никой не знае коя е Гинка и никой не се е срещал с нея. В града няма неин работещ офис, допълва националното радио. Кметът на града Тодор Попов се въздържа от коментар.

Споделяне

Още от Бизнес