Върбакова предупреди държавата да не й пречи да купи ЧЕЗ

Финансирането било уредено, но ще се обяви след финализиране на продажбата

Гинка Върбакова, сн. "Инерком"

Ако с проверките, които възложи, държавата попречи на сделката на пазарджишката фирма "Инерком" да придобие българските активи на чешката ЧЕЗ, това ще е нарушаване на инвестиционен интерес. Предупреждението бе отправено в понеделник от собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова в първото ѝ телевизионно интервю, дадено пред Нова телевизия.

Решението ѝ да се покаже по телевизията очевидно целеше да разсее съмненията, че "Инерком" е фасада на скрит играч, който стои зад сделката, както и да даде уверения за прозрачното ѝ финансиране. В крайна сметка появата на Върбакова предизвика нови въпроси  около продажбата на стратегическите активи на ЧЕЗ у нас, включващи електроразпределителната мрежа и доставката на ток в Западна България и още пет компании, сред които два ВЕИ-парка.

Върбакова не бе попитана какво би предприела, ако възложените от премиера Бойко Борисов проверки на ДАНС и данъчните попречат да се финализира сделката, пред която се оказа, че няма никакви други бариери – поне що се отнася от страна на антимонополната комисия, енергийния регулатор и финансовия надзор.

Бизнесът нямало да се препродава

Интервюто не разкри допълнителна информация около подписаната в петък сделка между "Инерком" и ЧЕЗ. Върбакова отново увери, че тя е крайният купувач и зад нея не стои никой. Тя каза, че няма да препродава компанията. Относно информациите, че нейни фирми са имали данъчни задължения, Върбакова попита на кой бизнес не му се е случвало да има задължения.

"В момента моите фирми нямат задължения към НАП, нито аз като частно лице", съобщи тя и добави: "Нали нито една банка не би ни кредитирала, ако имаме задължения".

Върбакова заяви, че не може да се каже нито цената на договора с ЧЕЗ, нито финансиращата банка, нито условията на кредитирането и гаранциите. Тя декларира, че никой в държавата не е имал информация за хода на преговорите, както твърди и правителството по повод намеците на БСП, че сделката вероятно е нагласена между българския премиер Бойко Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш.

Върбакова напомни, че докато вървеше процедурата по продажбата, имената на кандидатите са се въртели в медийното пространство, но "никой не дойде да ни потърси".

"Никой не ме потърси и не ни попита кои сме и защо участваме. Ако държавата имаше притеснения, можеше да дойде (при нас)", каза тя и допълни, че е обидена от политическото говорене по неин адрес на малкото ѝ име Гинка, което стана нарицателно.

"Не съм Гинка от Требич"

"Не съм Гинка от Требич", възмути се Върбакова и обясни, че макар да е от Пазарджик, от години живее в София и няма проблем да каже, че в семейството ѝ са милионери.

"От 20 години съм в бизнеса, от 10 години – в енергетиката", каза Върбакова.

По повод подозренията, че нова и неопитна фирма като "Инерком" е предпочетена за мащабния бизнес на ЧЕЗ, Върбакова отбеляза, че честа практика при придобиването на чужд бизнес е създаването на специална компания, каквато е регистрираната през септември 2017 г. "Инерком България". "Беше обяснено в общественото пространство, че компанията е с капитал 50 хил. лв., докато по българското законодателство можеше и да е с два лева капитал", допълни бъдещата собственичка на активите на ЧЕЗ.

"Не мога да кажа защо избраха нас, но беше дълга процедура с финансови и юридически документи, в която да докажем кои сме ние и какъв е опитът ни. Явно са повярвали в нас и в това, което сме представили", отговори Върбакова на въпроса защо чехите са предпочели точно нея за купувач. Тя посочи отново, че активите на групата от фирми, чийто собственик е, се оценяват на 100 млн. лв.

"В цялата процедура много стриктно се следеше собствеността на купувача и сме предоставили на различни нива няколко вида гаранции кой е крайният купувач. Това е важно за чешката държава, която е собственик мажоритарен. Продавачът е публична компания и за тях е много голям репутационен риск, ако направят сделка с лице, зад което стои неясна собственост", допълни Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България", която в началото на февруари напуска дългогодишната си работа в ЧЕЗ, за да се  присъедини към новия ѝ собственик.

Параметрите по сделката и кредита след финализирането ѝ

Върбакова отказа да коментира цената на сделката: "Няма как да коментираме размера на финансирането, тъй като има договори с много строги клаузи за конфиденциалност, както с банката, така и с продавача".

Кредитът е от международна банкова институция, съобщи тя, но не каза дали тази банка има клонове у нас. Според някои неофициални информации "Уникредит" ще подкрепи плащането по сделката.

"При инвестиционното финансиране обичайна практика е да се използва залог на акциите на дружеството, което ще придобие активите", допълни Върбакова и даде пример как при купуване на жилище то се ипотекира.
 
Тя увери, че когато сделката бъде финализирана (към момента не е), ще стане ясно откъде идва финансирането и как е структурирано то.

Никой в България нямал информация за преговорите в Прага

Върбакова посочи, че цялата сделка и разговорите по нея са водени в Прага и декларира, че българското правителство, български министри и български политически лица не са имали никаква информация за преговорите. "Не виждам какво Петкова би могла да допринесе за сделката. Не познавам други политици, както стана ясно, не бях известна в политическите среди", допълни тя.

"Познавам Теменужка Петкова от 20 години, случайна среща и случайно запознанство, прераснало в приятелство", обясни Върбакова връзката си с енергийния министър, чиято оставка бе поискана от премиера Бойко Борисов в петък, "за да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен или на Теменужка Петкова, която е честен човек".

Върбакова похвали Петкова, че "благодарение на нея, през последните години енергетиката беше оздравена и критичните моменти в сектора вече са минало".

"Не искам да съм публична личност и да бъда използвана за политически цели"

"Работя в сферата на бизнеса и смятам така да остане, не искам да съм публична личност и да бъда използвана за политически цели", декларира Върбакова.

Повтори, че не е подставено лице и няма намерение да препродава енергийния бизнес на друг. По думите ѝ "Инерком" купува готов бизнес. "Да, може да има някакви смени във висшия мениджмънт, но ние купуваме готова компания с нейния екип и ще разчитаме на всички 3600 души, които в момента работят в нея", заяви бъдещата собственичка.

"Инерком" няма да разбутва готова компания

"Инерком България" щяла само да задава рамката и стратегията и да следи за сигурността и ефективността на компанията.

Върбакова увери още, че смяната на собствеността на доставчика на ток няма да промени качеството на услугата, както и че е рано да се говори за промяна на цените на тока.

Собственичката на "Инерком" сподели как в петък, след подписването на договора с ЧЕЗ в Прага, двете представителки на фирмата са изпуснали полета си до София и личният им багаж заминал без тях. Парафираният контракт с ЧЕЗ, който тежал 15 кг, обаче го превозили в ръчния си багаж, като се редували да го носят.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес