Върховен комисар на ООН отхвърля обвиненията в сексуален тормоз

Върховният комисар на ООН за бежанците Рууд Люберс съобщи във вторник, че е обвинен в сексуален тормоз, предадоха световните агенции. Срещу него е постъпила вътрешна жалба във Върховния комисариат за бежанците от американска служителка. 65- годишният Люберс отхвърли обвиненията.

В писмена декларация, разпространена от централата на Върховния комисариат за бежанците, той потвърждава публикуваната във в. Ню Йорк Таймс информация, че е обвинен в сексуален тормоз.

В жалбата се твърди, че въпросният случай е станал на 18 декември м. г. в кабинета на Люберс в края на среща, на която присъствали още 5 служители на комисариата.

Името на жената не се споменава. За нея беше съобщено, че е служителка в администрацията на агенцията от 20 години.

Жалбата за сексуален тормоз била подадена на 27 април, повече от 4 месеца след предполагаемия случай, съобщи Люберс.

Според Ню Йорк Таймс служителката обяснила, че е разстроена от инцидента. Тя подала жалбата след неколкомесечни обсъждания с юристи от ООН. Двама служители на световната организация са изпратени в Женева, за да разпитат персонала на комисариата.

Рууд Люберс е заемал премиерския пост на Холандия между 1982 и 1994 г., припомня Ройтерс. Той беше избран за Върховен комисар за бежанците през октомври 2000 г.

Споделяне

Още от Свят