Върховната прокуратура смята Красьо Черния за невинен

Красимир Георгиев сн. БГНЕС

Върховната касационна прокуратура (ВКП) не поддържа протеста на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу оправдателната присъда на Красимир Георгиев (Красьо Черния) по делото за лъжесвидетелстване. Това стана ясно в сряда по време на заседанието на Върховния касационен съд (ВКС).

Георгиев първо бе осъден на 2 години условно от Софийския районен съд по обвинение, че е излъгал за познанството си с магистрати. После той бе оправдан от Софийския градски съд, а Софийската апелативна прокуратура протестира решението пред ВКС.

Делото бе образувано след избухването на лобисткия скандал във Висшия съдебен съвет през 2009 година. Тогавашни кадровици на Темида обявиха публично слуховете, че един "черничък човек с ланци" обикаля из страната и обещава на магистрати, че срещу 200 000 евро може да им купи гласове във Висшия съдебен съвет.

Прокуратурата издири Красимир Георгиев и го разпита като свидетел по дело за търговия с влияние. При разпита той обясни, че не познава магистрати, а после призна, че познава тогавашния член на ВСС Стойко Стоев и Румен Лазаров, съдия в Плевен.

Прокуратурата обаче така и не уточнява в разпита дали Георгиев познава двамата в качеството им на магистрати. Градският съд оправда плевенския "брокер" в съдебната власт, защото е бил напълно наясно с ролята си в процеса и не е бил длъжен да казва истината, която може да бъде използвана срещу него.

В сряда Явор Генов от върховната прокуратура заяви пред ВКС, че не поддържа протеста на апелативната прокуратура и е съгласен с оправдателното решение на градския съд. В същото време Генов не е оттеглил протеста на колегите си от апелативната прокуратура, а единствено, че не е съгласен с него.

Според него връщането на делото в Софийския градски съд няма да спомогне за установяване на обективната истина. Върховният касационен съд обяви делото за решаване в срок.

След провала на делото за търговия с влияние срещу Георгиев, очакванията са той да бъде обявен за напълно чист пред закона след края на процеса за лъжесвидетелстване.

Споделяне

Още по темата

Още от България