Еврокомисарят Йотингер увещава Украйна да не предприема крайни мерки

Върховната рада одобри санкции срещу Русия, включително прекратяване на газовия транзит

Киев не очаква руският газ за Европа да поскъпне при забрана на транзита

Върховната рада одобри санкции срещу Русия, включително прекратяване на газовия транзит

Върховната рада на Украйна одобри на първо четене законопроекта за мерки срещу Русия. Депутатите приеха проекта с 243 гласа "за". В законопроекта има 29 мерки за незабавно и ефективно реагиране на потенциалните заплахи за националните интереси и националната сигурност на Украйна, включително прекратяване напълно или частично на транзита на ресурси, на полети и превози през украинска територия.

Действията са отговор на въведени от Русия ограничения за внос на редица украински хранителни стоки, както и забраната за извършване на украински транзитни превози през руска територия до страни като Грузия, Азербайджан, Армения и Турция.

Преди да бъде гласуван документът украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че е готов да приеме всички предложения за промени в текста, така че да се подготви версия, която да се гласува на второ четене, което може да се състои още днес.

Съгласно проекта Съветът за сигурност и отбрана на Украйна освен да ограничава транзита ще има правото да блокира активи, да ограничава търговски операции, да предотвратява износа на капитали, да преустановява изпълнението на икономически и финансови задължения, да анулира лицензии, да ограничава или прекратява пощенски услуги.

Освен това в проекта на закона се предвижда и ограничаване или прекратяване на дейности на средствата за масова информация, в това число и в интернет, забрана и ограничаване на влизането на морски съдове в териториалните води или пристанищата на Украйна, забрана на навлизането на летателни машини във въздушното пространство на Украйна, а също и забрана за кацането на територията на Украйна.

В проекта се предвижда и правото да се прекратява действието на търговски споразумения, на съвместни проекти, на програми в определени сектори на промишлеността, в частност в сферата на безопасността и отбраната.

Предлага се и възможност за прекратяване на културния обмен, научното сътрудничество, образователното и спортното сътрудничество, отказване на визи на жители на чужди страни, анулиране на официални визити и заседания, на преговори по договори и споразумения.

Когато проектът на закона бъде одобрен в цялостен вид, той ще влезе в сила още на следващия ден след публикуването му. Самите санкции ще влязат в сила с указ на президента на Украйна.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк вече съобщи, че правителството има намерение да представи за разглеждане на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна списък със санкции срещу 172 физически и 65 юридически лица от Русия и други страни. Предложенията за санкции ще се разглеждат и от министерския съвет, от депутатите, от президента, от националната банка, от Службата за сигурност.

Йотингер: Няма нарушения в доставките на руски газ


Транзитните доставки на руски газ в ЕС през територията на Украйна засега са стабилни, няма нарушения, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС. "В момента газовият транзит към ЕС не е засегнат", каза той.

Сутринта във вторник Йотингер е обсъдил в телефонен разговор с украински колеги актуални въпроси от сътрудничеството в газовия сектор.

По думите на еврокомисаря предложението на Нафтогаз Украйна европейски компании да купуват газ от Русия на руско-украинската граница, а не да получават транзитни доставки през Украйна, "изисква преразглеждане на транзитните договори".

"Тъй като това не може да бъде направено за кратко време, то този въпрос изисква обсъждане на тристранни преговори между Европейската комисия, Русия и Украйна. Работим за провеждането на такава среща в началото на есента", посочи Йотингер.

Той изрази увереност, че Украйна остава надежден партньор на ЕС в транзита на газ.

Киев не очаква руският газ за Европа да поскъпне при забрана на транзита

Забрана на транзита на руски газ през територията на Украйна няма да предизвика нарастване на цените му за Европа, заяви пред телевизия Блумбърг шефът на "Нафтогаз" Андрей Коболев, цитиран от руски медии във вторник.

Коболев коментира, че "забраната може да бъде наложена на конкретни компании, но европейски дружества ще могат да управляват транзита на газ през Украйна". "Дали ще се въведе забраната или не – решението е на украинския парламент, но не смятаме, че това ще повиши цените на газа", заяви шефът на "Нафтогаз".

Дружеството вече е предложило на руския монополист "Газпром" при евентуално въвеждане на санкции да продава "синьото гориво" още на руско-украинската граница, така че след това то да бъде транспортирано от компании, които не са включени в санкциите (например европейски) и които сключат договор пряко с "Нафтогаз", предаде ИТАР-ТАСС.

Според агенцията, ако "Газпром" приеме подобна схема, то това ще бъде временно, като в замяна руският концерн пък може да поиска от Европейския съюз одобрение за проекта "Южен поток", чрез който газовите доставки за Европа ще заобикалят украинската територия.

Руските медии коментират, че ограничаването на транзита на руски газ през Украйна ще засегне и Европейския съюз, тъй като в момента 15 европейски държави получават през украинска територия между 30 и 100 процента от необходимия им газ.


Идеята на украинския премиер Арсений Яценюк да блокира износа на руски газ през територията на страната си събуди разбираемо недоволство в ЕС, пише "Московский комсомолец" под заглавие "Ще замръзне ли Европа без руския газ?".

Германия например настоя Киев да се откаже от тази антируска санкция и да осигури непрекъснати доставки на "синьо гориво" за европейските потребители. Една трета от енергийния баланс на Германия зависи от доставките на "Газпром". Затова искането на Берлин най-вероятно скоро ще бъде подкрепено от България, Словакия и Сърбия, които не купуват газ от другаде, освен от Русия, прогнозира вестникът.

Само руско синьо гориво тече също в енергийните системи на Австрия, Чехия, Гърция, Унгария и Словения. За тези страни загубата на вноса от Русия ще означава не само студена зима, но и спиране на промишлените предприятия, стагнация в икономиката, ръст на безработицата и социални експлозии, предупреждава "Московский комсомолец".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?