Върховните съдии издигнаха фаворита на шефа си за председател на ВАС

Съдия Георги Чолаков от ВАС влиза в надпреварата като почти сигурно избран

Съдия Георги Чолаков, сн. Районен съд Сливен

Съдиите от Върховния административен съд (ВАС) подкрепиха за техен следващ началник колегата си Георги Чолаков, който е сочен за фаворит на сегашния шеф на ВАС Георги Колев. Кандидатурата на Чолаков бе издигната с решение на Пленума на ВАС с гласовете на 57 от общо 89 присъстващи съдии. Това са почти всички съдии от ВАС.

Кандидатурата на Чолаков бе издигната от съдиите във Второ отделение на ВАС, на което той е ръководител. Неговата основна конкуренция бе съдия Соня Янкулова, която получи 22 гласа. Съдия Янкулова бе заместник-министър на отбраната и на МВР от квотата на БСП.

Вотът на съдиите от ВАС за издигане на кандидатурата на Чолаков бе явен. Неофициално част от върховните съдии коментираха, че това е предопределило издигането на Чолаков, защото част от магистратите във ВАС не са желаели да влизат в конфликт с ръководството.

През 1993 г. Георги Чолаков става председател на Районния съд в Сливен. По това време заместник-председател на съда е Юлияна Колева, която после става депутат от ГЕРБ и накрая член на ВСС с подкрепата на същата партия, напомня сайтът “Съдебни репортажи“.

От 1995 г. до 2007 г. Чолаков работи като адвокат и обслужва фирмата “Мел Инвест Холдинг” АД, когато изпълнителен директор е Десислава Танева – сега депутат от ГЕРБ, бивш министър на земеделието в първото правителство на Бойко Борисов, председател на ресорната комисия в парламента.

През март 2007 г. Георги Чолаков става административен съдия в Сливен. През януари 2009 г. подава оставка като съдия и става нотариус в Балчик. За трети път Георги Чолаков влиза в съдебната система през март 2012 г., този път – на върховно ниво след външен конкурс и е назначен за съдия във ВАС в мандата на Георги Колев.

Още през 2013 г. Колев го назначава за шеф на Второ отделение на съда.

Георги Чолаков бе част и от петчленния съдебен състав на ВАС по делото, заведено от акционерите на КТБ срещу акта на БНБ за отнемане на банката. Съдът потвърди законността на акта, въпреки тежките съмнения, че така се влиза в противоречие на практиката на Европейския съд по правата на човека.

Съдия Георги Чолаков влиза в надпреварата за шеф на ВАС като почти сигурно избран. Мнозинството във ВСС, формирано около Сотир Цацаров и Георги Колев, разполага с минимум 16 гласа в съдебния съвет при необходими 17 гласа за успешен избор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?