Върховните съдии обвиниха управляващите, че създават зависим съдебен съвет

Върховните съдии обвиниха управляващите, че създават зависим съдебен съвет

Пленумът на Върховният касационен съд се противопостави на предложенията за промени в закона, с които ще се дадат "кариерни бонуси“ на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Управляващите предвиждат кадровиците да си избират свободно къде да работят в съдебната система след края на мандата им във ВСС, включително на по-високо ниво без конкурс.

Промяната беше предложена в навечерието на избора на следващия главен прокурор и срещу нея вече се обяви Съюзът на съдиите в България. Според магистратската организация предложението, защитавано от депутатите на ГЕРБ, е "цинично". В същото време обаче такъв "кариерен бонус" има в момента за членовете на съдебния инспекторат.

Позицията на ВКС срещу "кариерните бонуси" е принципна и е защитавана неведнъж през годините. Сега тя е приета единодушно от върховните съдии.

Те заявяват, че парламентът е на път да създаде "извънредна привилегия, несъвместима с принципите на една демократична и правова държава". Съдиите казват, че предложенията на депутатите показват "конюнктурното отношение към проблемите на съдебната система и се накърнява престижът на системата".

Според върховните съдии няма разумна правна обосновка за това някои магистрати да бъдат изключени от конкурсното начало в кариерното си развитие. Това нарушава баланса за справедливост сред магистратската общност, действа ú демотивиращо и поставя под съмнение персоналната независимост на привилегированите, се казва в позицията.

Освен това кариерните бонуси заобикалят основополагащия за демокрацията принцип на разделение на властите. Така избрани магистрати ще имат непрозрачен кариерен растеж и политическата класа, която избира половината от членовете на ВСС, ще се меси пряко при формиране персоналния състав на всички органи на съдебната власт. Това е непряко посегателство върху независимостта на съдебната власт.

В позицията на ВКС се казва, че висококвалифицираните магистрати, каквито би трябвало да са членовете на съвета, не се нуждаят от привилегирован кариерен бонус. Той дори би игнорирал и обезличил доказаните им високи професионални качества.

На този фон съдебните кадровици получават заплати като тези на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Те получават хонорари за участие в европейски проекти, имат право на държавно жилище. В същото време през петгодишния си мандат престават да бъдат магистрати и не правораздават.

Споделяне

Още от България