Отхвърляйки призивите за прозрачност

Върховните съдии очаквано вкараха в Конституционния съд магистрат от ВАС

Георги Ангелов рязко изпревари след балотаж Емануела Балевска от ВКС

Върховните съдии очаквано вкараха в Конституционния съд магистрат от ВАС

Върховният касационен съд (ВКС) и Върховният административен съд (ВАС) на практика сложиха край на напъните на повечето институции да демонстрират прозрачност при най-отговорните назначения в съдебната система и само след час формални обсъждания в понеделник започнаха да гласуват за свой представител в Конституционния съд (КС).

 

Както и се очакваше за конституционен съдия бе избран кандидат от ВАС - Георги Ангелов, който рязко изпревари колежката си от ВКС Емануела Балевска след балотаж. На първия тур той изоставаше с 10 гласа зад Балева, която събра 49 в своя подкрепа. Крайният резултат обаче се обърна - 82 гласа за Ангелов срещу 77 за съдията от ВКС.

 

Първоначално бяха издигнати петима кандидати – Теодора Стамболова, Емануела Балевска и Симеон Ченачев от ВКС, Георги Ангелов и Веселина Тенева от ВАС.

 

Преди това общото събрание тотално загърби отправения през миналата седмица призив от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) върховните съдии да изберат процедурни правила, които да гарантират не само публичността, но и мотивираният и прозрачен избор на новия член на КС.

 

Нещо повече – едва 7 от 168-те присъстващи в залата подкрепиха предложението на БИПИ между издигането на кандидатурите и вота да има две седмици, в които обществеността да бъде запозната с биографиите и вижданията за дейността на КС на всеки от тях. Сред гласувалите "за" бе Теодора Стамболова.

 

Всеки от петима бе представен буквално за по-малко от 5 минути от колегите, които издигат кандидатурите им, като никой в залата не пожела тяхното изслушване. Единственият порив към прозрачност бе приетото предложение петимата върховни магистрати да се изправят, за да ги видят колегите им. Веднага след това съдиите пристъпиха към гласуване.

 

Общото събрание на ВКС и ВАС бе открито с декларативно слово от проф. Лазар Груев, който изрази увереност, че колегите му ще създадат такива процедурни правила, че "мъдрост, юридическа елегантност и спокойна сила ще излъчат най-достойния".

 

Неговият колега от ВАС Георги Колев фокусира своето кратко изказване върху предположенията в пресата, че съдиите от двете съдилища предварително са се наговорили кой да попълни квотата, отричайки категорично това да се е случило.

 

Само преди три дни обаче Колев призна, че със свои колеги е обсъждал във ВАС предстоящия вот, както направи и с делегатите на административните съдилища преди избора на петима членове на ВСС преди десетина дни.

 

Мястото, което ВКС и ВАС трябва да запълнят, бе освободено от Владислав Славов, изкарал 9-годишен мандат в КС. Преди това той бе председател на Върховния административен съд. Преди съдебната квота да избере Георги Ангелов, място в Конституционния съд получи Румен Ненков, който тогава бе заместник-председател на Върховния касационен съд. По тази причина много магистрати предполагаха, че новият конституционен съдия ще бъде "колегиално" излъчен от ВАС.

 

След като бе избран Георги Ангелов получи особено сърдечни поздрави от своите колеги във ВАС, които му пожелаха да е "жив и здрав". Имаше неофициални и реплики, че "това място си е било на ВАС". Пред медиите Ангелов използва повода да благодари на майка си, защото е станал това, което е благодарение на нея. Извън това съдия Ангелов заяви, че не е привърженик на уговорените избори и не смята, че така се е получило на общото събрание.  Той обясни, че не смята за нужно да им време за обществено обсъждане на кандидатите за съдии в КС, защото всички върховни съдии се познават достатъчно добре и "няма какво толкова да обсъждаме".

 

Ангелов добави, че досега е разчитал на собствения си ум и почтенност. "Няма да стана по-умен, след като ме избраха, нито щях да стана по-малко, ако не бяха ме избрали", обясни той.

 

В отговор на въпрос за дебатирания от години въпрос дали трябва да се разреши на гражданите право да пускат индивидуални жалби до КС, той заяви, че това е дълъг въпрос, който няма еднозначен отговор.

 

В края на тази седмица започва процедурата и по попълването на две места в КС от квотата на Народното събрание. В началото на тази година президентът Росен Плевнелиев изпрати Кети Маркова в институцията през своята квота. С последния избор се очертава увеличаване на влиянието на управляващите от ГЕРБ в Конституционния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България