Върховният административен съд е пълен с роднини

Върховният административен съд е пълен с роднини

Близо 1/6 от съдиите и служителите във Върховния административен съд са роднини помежду си, съобщава вестник “Сега“. Общият брой на хората, които имат кръвна връзка или такава по сватовство в институцията са най-малко 50.

Съдиите във ВАС са 93-ма. В администрацията работят 236 души, 43-ма от които са съдебни помощници. Поне 8 от съдиите имат роднини, които работят в съда - деца, братя, сестри, племенници, съпрузи. Синовете на двама от магистратите са съдебни помощници. Дъщерята на секретарката на председателя е съдебен помощник, съпругата на служителя по сигурността на информацията също е в съда, там работят и свекърви и снахи, майки и дъщери, бащи и дъщери, сестри, съпрузи, лели и племенници.

От съда не отрекоха семейните връзки и отговориха, че според правилника на съда няма пречка служителите да имат роднинска връзка със съдии.

Миналото лято покрай избора на нов председател на ВАС имаше сигнали от магистрати, че съдиите са принуждавани да гласуват за конкретен кандидат, като били заплашвани, че роднините им, назначени в съдебната система, ще останат без работа. Никой обаче не се съгласи да застане с името си и да разкаже подробно за натиска - за да не пострадат близките му.

Официално ВАС съобщава за само четирима роднини. Шефът на съда Георги Чолаков казва, че поставянето на ограничение за роднински връзки би накърнило принципа на свободата на труда, посочи той. Служителите нямали законово задължение да декларират роднински връзки.

Сдебните помощници във ВАС са синовете на магистратите Александър Еленков и Галина Христова - Еленко Еленков и Виктор Йорданов. Деловодители са наследниците на Аделина Ковачева и Галина Матейска. Всички те са назначени във Върховния съд с конкурс. В съда продължава да е помощник синът на пенсионирания вече съдия Андрей Икономов. Тодор Икономов започна работа, докато баща му още беше съдия. Съдия във ВАС е съпругата на Андрей Икономов - Румяна Лилова.

Съдебен помощник във ВАС е и дъщерята на Мария Бегъмова от Върховната административна прокуратура.

ВАС винаги е бил апетитно място за съдебните помощници и е добра писта за кариерното им израстване до съдии. Неотдавна конкурса там спечели и съпругата на Яне Янев - Галя Янева, която преди това беше помощник в Градския съд, но се провали на атестацията след ерата "Владимира Янева".

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?