Върховният касационен съд обяви делото "Наглите" за решаване

Част от "Наглите" в съда. Снимка: БГНЕС

Знаковото за бившите управляващи от ГЕРБ дело срещу т.нар. група за отвличания "Наглите" достигна последната си фаза, след като Върховният касационен съд (ВКС) го обяви за решаване в понеделник.

Третата инстанция може да потвърди присъдите на групата на "Наглите", но може и да върне делото за ново разглеждане, ако открие допуснати съществени процесуални нарушения. Досега Софийският градски съд (СГС), а след него и Софийският апелативен съд (САС) постановиха четири осъдителни и четири оправдателни присъди.

Според решението на втората инстанция обаче, разкритите от разследващите отвличания са с три по-малко от тези, които прие СГС. Според магистратите освен за отвличането на Румен Гунински-младши, не са установени виновни и за похищенията на рецидивиста Васил Маникатов, бившия митничар Георги Георгиев-Пурата и на Борислав Атанасов.

След постановеното от САС решение преди точно една година наказанията, определени от първата инстанция на половината от осемте подсъдими останаха същите – Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопий Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето ще лежат по 18 години зад решетките, Любимир Димитров-Гребеца – 15 години.

Потвърдени бяха и оправдателните присъди на братята Радослав и Митко Лебешковски, които още на първа инстанция бяха признати за невинни по обвиненията си за участие в бандата, както и че са помагали за част от отвличанията. Те обаче са осъдени условно на по съответно 1 с 3 години изпитателен срок и 2 с 4 години изпитателен срок за притежание на 50 патрона и два газови пистолета, незаконно преработени в бойни.

Останалите двама подсъдими Павел Петков-Павката и Цветозар Славчев-Цуро бяха оправдани по всички обвинения и от втората съдебна инстанция, тъй като срещу тях прокуратурата не успя да представи почти никакви доказателства.

За доказано разкрити Апелативният съд прие отвличанията на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Киро Киров и опита за похищение на Борислав Динев.

Споделяне

Още по темата

Още от България