Върховният командващ НАТО предупреди, че Русия се готви да превземе Приднестровието

САЩ призова Путин да преговаря с Украйна

Върховният командващ НАТО предупреди, че Русия се готви да превземе Приднестровието

Върховният командващ силите на НАТО съобщи в неделя, че "много, много голяма и много, много боеспособна" руска армия се е разположила на западните граници на Русия и вероятно се подготвя да премине през Южна Украйна и да окупира молдовският район на Приднестровието.

Предупреждението от ген. Филип Брийдлав идва ден, след като руски части с бронирани машини превзеха последните бази на украинската армия в анексирания в петък украински полуостров Крим.

Западът обяви нова вълна от санкции - част от тях насочени срещу най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин - а САЩ заплашиха с икономически удар по най-важните сектори на руската икономика, ако Москва опита да навлезе в Източна Украйна.

На събитие, организирано от "Джърмън Маршъл фънд" в Брюсел ген. Брийдлав каза, че е много загрижен от заплахата за Приднестровието, обявило непризната от никого независимост през 1990 г. Около 30% от близо 500-хилядното население на таз част от Молдова, намираща се по източния бряг на река Днестър, са руснаци. Руски език се говори и от голяма част от жителите, сред които има и етнически българи.

До края на март по източната граница на Украйна се провежда мащабно военно учение с реални артилерийски стрелби.

"На източната граница на Украйна има абсолютно достатъчно руски сили, способни да превземат Приднестровето, ако се вземе такова решение, и това е много тревожно", каза ген. Брийдлав, цитиран от "Ройтерс". "Русия се държи повече като враждебно настроена сила, отколкото като партньор."

Според руски медии ръководителите на Приднестровието вече са отправили формално искане до Москва да се присъединят към Русия по начина, по който това бе разиграно в Крим. Във вторник президентът на Молдова предупреди никой да не се опитват да анексира територията по западната граница на страната.

На този фон Русия настоява, че нищо не е нарушила и се придържа към международните норми. Зам.-министърът на отбраната Анатолий Антонов обясни, цитиран от ИТАР-ТАСС, че са спазени ограниченията в международните договори за числеността на войските по границата с Украйна. Представителят на Москва в ЕС Владимир Чижов каза пред Би Би Си, че страната му няма никакви "експанзионистични възгледи".

Запитан конкретно дали има намерение руските войски да действат извън анексирания Крим, той каза: "Руската федерация няма намерение да прави нищо такова. Никой не бива да се бои от Русия."

Американският сенатор Джон Макейн, който е в ответния списък със санкционирани от Русия, вече открито сравнява действията на Путин в Украйна с тези на нацистка Германия през 30-те години на ХХ век.

"Мисля, че Путин пресмята докога ще може да се измъква ненаказан, точно както Адолф Хитлер изчисли през 30-те години докога ще го изтърпят", заяви Макейн.

Сенаторът критикува международната реакция на събитията и заяви, че лично той би подкрепил изпращане на военна техника в Украйна, както и че смята, че са застрашени трите балтийски страни и Молдова.

САЩ: Русия да започне незабавни преговори с Украйна

Междувременно в изявление на Белия дом, цитирано от световните агенции в неделя, се призовава Русия да започне незабавни преговори с Украйна.

„Русия трябва незабавно да започне преговори с украинското правителство за гарантиране на безопасността на украинските сили в Кримския район на Украйна“, се казва в документа.

„Белият дом се запозна със съобщения, че проруски сили за самоотбрана щурмуват днес военни бази. Руските военни ще бъдат пряко отговорни за всеки евентуален пострадал или причинена от силите им жертва на украинските военнослужещи", заяви Лора Лукас Магнусон, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом.


Сведенията за продължаващи нападения срещу украински военен персонал и обекти подчертава опасната ситуация, създадена от Русия, и опровергават твърденията на президента Путин, че руската военна интервенция в Крим е донесла сигурност в тази част на Украйна, заяви Магнусон в изявление по Си Ен Ен.


Вчера проруски военни навлязоха в украинска военновъздушна база Белбек, близо до Севастопол в Крим, предаде ДПА, позовавайки се на регионални военни представители. Кримският премиер Сергей Аксьонов подчерта, че авиобазата е била освободена от "чуждестранните войски". Говорителят на украинското министерство на отбраната Владислав Селезньов каза, че проруски милиции са проникнали в базата, обкръжена от руски "специални части".

Министерството на отбраната в Москва заяви, че руският флаг се вее над 147 военни обекта, които преди това са били украински. Руският Черноморски флот досега е поел контрола над 54 от 67 украински военни плавателни съдове в кримски пристанища. По-малко от 2000 от общо над 18 000 украински военнослужещи искат да напуснат Крим

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?