Върховният комисар на ООН за бежанците: светът е неспособен да предотвратява конфликти

Масовото изселване на бежанците - жертва на войните в Сирия и Ирак - свидетелства за неспособността на международната общност да предотвратява и намира решения на конфликтите, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес във вторник.

"Една мегакриза - мегакризата, която бушува в Сирия и Ирак, а също новите и стари кризи, които не престават - породи най-тежкият проблем с преселението на огромни групи хора от Втората световна война насам", заяви Гутериш на годишната среща в Анкара на турските посланици по света.

Над 13 милиона души са изселените в резултат на конфликтите в Сирия и Ирак, кризата в Южен Судан се задълбочи и се прехвърли в Чад, влоши се положението в Либия, криза избухна и в Украйна, припомни той.

Всичко това показва, че международната общност до голяма степен е изгубила способността си да предотвратява и урежда конфликти, подчерта Гутериш.

"Живеем в свят, в който непредвидимостта и безнаказаността са се превърнали в правило. Свят, където вече няма ефикасно управление, конфликтите се множат, а старите кризи остават да тлеят, което има драматични последици в хуманитарен план", добави дипломатът.

През юни миналата година Гутериш обяви, че броят на регистрираните бежанци в света е прехвърлил за първи път от 1945 г. насам равнището от 50 милиона души.

В речта си днес върховният комисар отново благодари на Турция, дала подслон на над 1,6 милиона сирийци чрез политиката на "отворени врати", обявена от президента Реджеп Тайип Ердоган. Повечето от тези бежанци живеят в турските градове в крайна несигурност, отбелязва АФП.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу припомни, че страната му е похарчила вече 5 милиарда долара за бежанците и изрази съжаление за твърде скромния принос на международната общност в това усилие.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?