Върховният съд изчисли, че Холандия има 10% отговорност за жертвите в Сребреница

Върховният съд изчисли, че Холандия има 10% отговорност за жертвите в Сребреница

Холандският Върховен съд потвърди в петък предишна присъда, според която холандската държава е частично виновна за смъртта на 350 босненски мюсюлмани, които са били изгонени от база на ООН и убити от босненските сръбски сили в Сребреница през 1995 г., предаде Ройтерс.

Съдът реши, че холандският контингент в мироопазващите сили е можел да разреши на босненските мюсюлмани да останат в охраняваната зона, а като ги е предал на частите на босненските сърби, ги е изложил на възможно малтретиране или смърт.

"Холандският батальон е действал незаконно при евакуацията на 350 мъже, като ги е лишил от шанса да не попаднат в ръцете на босненските сърби", постанови съдът.

Босненските сръбски сили убиха общо 8000 мъже мюсюлмани в град Сребреница през 1995 г.

Магистратите дори изчислиха, че държавата има 10% отговорност, тъй като това е вероятността, при която нейните войници биха могли да предотвратят убийствата. Тоест, ако холандските сили са оставили босненските мюсюлмани в зоната, която са охранявали, е имало само 10% шанс те да не попаднат в ръцете на сърбите, така че холандската държава трябва да носи отговорност само за тази част от претърпените вреди, гласи решението на съда, цитирано от Би Би Си.

Окончателната присъда слага край на години на съдебни битки между холандската държава и ищците - група роднини на жертвите, известна като Майките на Сребреница.

Случаят стигна до най-висшия съд, защото държавата искаше да бъде освободена от отговорност, докато Майките на Сребреница искаха тя да бъде държана отговорна за всичките 8000 смъртни случая при клането.

По-късно в петък холандското правителство съобщи, че приема решението на Върховния съд.

Споделяне

Още от Европа