Върховният съд на Израел нареди да спре следенето на телефони

Върховният съд на Израел нареди да спре следенето на телефони

Върховният съд на Израел нареди на службата за сигурност "Шин Бет" да спре да използва технологията за проследяване на мобилни телефони в борбата с новия коронавирус, докато парламентът не изготви законодателни насоки за спорната практика, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В решението, оповестено късно в неделя, съдът посочи, че парламентът трябва да започне законодателния процес до четвъртък, 30 април, и да го завърши за няколко седмици, ако властите искат да продължат да следят телефоните на хората.

Технологията, която обикновено се използва в борбата с тероризма, позволява на министерството на здравеопазването да локализира и алармира лица, изложени на коронавирус, като проследява движението на вече заразени хора.

Лицата, които са били в близък контакт със заразени, след това бяха поставяни под домашна карантина.

Властите защитиха практиката като животоспасяваща мярка, но правозащитни групи я атакуваха в съда като нарушение на личните права.

Като се позова на свободата на печата, съдът посочи още, че следенето на телефоните на заразени журналисти, може да се извършва само с тяхно знание. Журналистите имат право да откажат, позовавайки се на съдебно предписание, за да защитят своите източници.

В Израел, който има население от около девет милиона, има над 15 000 заразени с новия коронавирус и 201 жертви на болестта. Около 100 пациенти са поставени на изкуствено дишане, а 2000 болнични легла са в готовност. Правителството вече започна да разхлабва ограничителните мерки, посочва Ройтерс.

Междувременно министърът на здравеопазването Яков Лицман обяви, че ще се оттегли от поста, след като бе подложен на критики за действията му срещу разпространението на коронавируса.

Самият Лицман и съпругата му се заразиха с коронавирус в началото на месеца и той прекара болестта без усложнения, в условията на домашна карантина. В новото правителство Лицман ще поеме министерството на строителството и жилищната политика, информира АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?