Върховният съд на Либия отхвърли жалбите на българските медици

Върховният съд на Либия окончателно отхвърли гражданските искове на петте български медицински сестри срещу либийските офицери, които са ги измъчвали в първите месеци след задържането и арестуването им през 1999 година, съобщи в понеделник БНТ.

На 18 януари миналата година медицинските сестри подписаха общ иск за обезщетение, като всяка от тях поиска 1 милион либийски динара.
Наскоро Върховният съд окончателно оправда либийските офицери, водили разследването по СПИН-делото в Бенгази.

На последното заседание по СПИН-процеса в Апелативния съд миналата седмица съдията Махмуд Хуейса на практика отхвърли искането на българската защита за нова съдебно-медицинска експертиза.

По думите му темата за насилието е изчерпана и не подлежи на коментар след оправдателните присъди за мъчителите.  Съдията обаче се съгласи и поиска от адвокат Ялнъзов документи, с които да мотивира психологическия тормоз.

Не е ясно дали съдът ще вземе под внимание аргументите на българските адвокати за психологическия натиск спрямо петте българки.

В декларация до генералния секретар на ООН  дванайсет международни организации по правата на човека определят делото срещу българските медицински сестри в Либия като един от случаите на най-тежки нарушения на човешките права в света, предаде в понеделник БТА.

Организациите  призовават новосъздаденият Съвет на световната организация да предприеме действия по случая с българските медици.

В Либия най-добре известният проблем е положението на петте български медицински сестри и един палестински лекар, които бяха осъдени на смърт по фалшиви обвинения и по самопризнания, изтръгнати с изтезания, подчертават дванадесетте организации в декларацията си, поместена на сайта на една от тях – www.unwatch.org

Сред дванадесетте организации, подписали декларацията, са Ю Ен Уоч, Международният съюз на адвокатите, Международният съюз на нотариусите, както и редица организации, защищаващи правата на отделни религиозни или етнически общности в целия свят, например Б'най Б'рит Интернешънъл.

Споделяне

Още от България