Върховният съд на Пакистан отстрани премиера

Пакистанският Върховен съд отстрани от премиерския пост Юсуф Раза Джилани. Основание за решението е фактът, че преди два месеца Джилани беше осъден заради отказа му да поднови съдебното преследване за корупция срещу президента Асиф Али Зардари.Върховният съд призова президента на Пакистан да вземе мерки за избиране на нов премиер, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

 

Адвокатът на Джилани - Фауад Чаудри, обаче възрази, че само парламентът може да свали премиера от поста му. Представители на управляващата Пакистанска народна партия вече споменаха възможността Джилани да бъде заменен бързо на премиерския пост от друг партиен кадър, за да се избегне парализата на властта и конфликтът на управляващите със
съдебната власт.

Джилани стана първият осъден премиер в историята на независим Пакистан. По силата на пакистанската конституция лице, признато за виновно, че е възпрепятствало правосъдието или е проявило неуважение към съда, не може да бъде депутат в парламента на Пакистан - условие, за да бъде избрано лицето за премиер.

Присъдата срещу Джилани за неуважение към съда беше произнесена на 26 април тази година. Тя му беше наложена, след като той отказа да поиска от швейцарските съдебни
власти да подновят разследването за корупция срещу Зардари. Това разследване бе за предполагаемо отклоняване на държавни средства на стойност 12 милиона долара.
Върховният съд на Пакистан смята, че Зардари е отклонил тези средства заедно с съпругата си, покойната Беназир Бхуто, по времето, когато тя беше премиер на Пакистан /1988 г.-1990 г. и 1993 г.-1996 г./, а Зардари беше един от нейните министри, припомня Франс прес.

Присъдата засилва политическата нестабилност в Пакистан и прави властта на правителството още по-крехка, отбелязва Франс прес. Тя може да доведе до предсрочни избори преди началото на 2013 г., когато по план трябва да са следващите парламентарни избори в Пакистан. Заради съдебното решение управляващата партия свика спешно заседание.

Споделяне

Още от Свят