Върховният съд на САЩ отхвърли иска на Тексас за отмяна на резултата от изборите

Привърженици на Тръмп ще протестират в няколко щата срещу "корупцията и изборните измами"

Върховният съд на САЩ отхвърли иска на Тексас за отмяна на резултата от изборите

Върховният съд на САЩ отхвърли иска, внесен от щата Тексас, да бъде обявена за недействителна победата на избрания за президент Джо Байдън, предадоха световните агенции.

Това ознаменува голямо поражение в опита на президента Доналд Тръмп да спечели втори мандат, предаде ДПА.

Съдът постанови, че е отхвърлил иска поради липса на правни основания.

"Тексас не представи правно обоснован интерес по отношение на начина, по който друг щат провежда своите избори", се казва в основанията на решението на съда.

В исковата молба се твърдеше, че е имало повсеместни изборни измами и се искаше обявяване за недействителни на изборните резултати в четири оспорвани щата - Пенсилвания, Джорджия, Мичиган и Уисконсин, спечелени от Байдън.

Делото беше заведено от главния прокурор на Тексас Кен Пакстън. Той получи широка подкрепа сред съюзниците на Тръмп, които продължават да твърдят, че изборите са били откраднати, въпреки липса на доказателства за значителни измами.

Произнасянето на Върховния съд на САЩ е окончателно след катастрофална поредица от съдебни битки на предизборния щаб на Тръмп. Той направи десетки опити за отмяна на изборните резултати, но те систематично бяха отхвърлени от съдии в цялата страна.

Както изглежда, Тръмп вече не разполага с повече осъществими правни пътища за оспорване на изборните резултати.

Така на 20 януари неговият опонент - демократът Джо Байдън, трябва да заеме президентския пост.

Всичките 50 щата на САЩ вече удостовериха резултатите от изборите. Повторното преброяване на бюлетините в Джорджия и Уисконсин също препотвърди победата на Байдън в тези щати.

В понеделник ще се състои гласуването в Изборната колегия. На него всеки щат гласува, съобразно изборния резултат от народния вот на място, което допълнително ще затвърди победата на Байдън, отбелязва ДПА.

След решението на Върховния съд привърженици на Тръмп обявиха, че ще протестират в няколко щата срещу "корупцията и изборните измами", съобщи Ройтерс.

Организатори на демонстрациите са религиозни групи и движението "Спрете кражбата", което е свързано с бившия сътрудник на Тръмп - Роджър Стоун.

Поддръжниците на Тръмп ще се съберат във Вашингтон, както и в столиците на Джорджия, Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин, Невада и Аризона. Това са щатите, за които предизборния щаб на Тръмп твърди, че има нередности в гласуването и обявените резултати от изборите на 3 ноември.

Демонстрантите в столицата Вашингтон ще обикалят около Капитолия, Върховния съд и Министерството на правосъдието. Те ще отправят "молитви, за да паднат стените на корупцията и изборните измами", се посочва на сайта на "Спрете кражбата".

Това е препратка към библейското чудо, станало по време на "Битката за Ерихон", когато стените на града падат, след като свещеници и войници обикалят около тях.

Главен оратор на протеста във Вашингтон ще бъде пенсионираният армейски генерал Майкъл Флин. Той се призна за виновен, че е излъгал ФБР за контактите си с бившия руски посланик, но бе помилван от Тръмп на 24 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?