Върховният съд на САЩ отхвърли иска, оспорващ победата на Байдън в Пенсилвания

Джо Байдън

Върховният съд на САЩ отхвърли иск на републиканци, настояващи да не се взимат предвид близо 2,5 милиона гласа, подадени чрез гласуване по пощата в щата Пенсилвания, съобщиха световните агенции, цитирайки изявление на съда. Това е поредно поражение за президента Доналд Тръмп, който на практика не успя да промени нито един резултат от вота.

В поредния иск целта бе да се блокира официалното признаване на резултатите от изборите в Пенсилвания и признаване на победата там на демократа Джо Байдън. Искът бе подаден от конгресмена Майк Кели, съюзник на Тръмп, и други републиканци от Пенсилвания. Аргументът им бе, че около 2,5 милиона бюлетини, пратени по пощата, са незаконни и трябва да не бъдат обявени за невалидни.

Пенсилвания бе един от ключовите щати в изборите. Байдън победи там Тръмп, който спечели в щата на предишните избори през 2016 г. Местните власти вече потвърдиха резултатите от гласуването в щата, където Байдън получи 50 на сто от гласовете, а Тръмп - 48,8. Преднината на Байдън е над 80 000 гласа.

Кампанията на Тръмп и негови съюзници все още водят съдебни битки, оспорвайки победата на демократите, в няколко щата, включително в Уисконсин. Тези искове обаче нямат голям шанс за успех и няма да се отразят на резултатите от изборите.

Вчера обаче кампанията на Тръмп заяви, че ще продължи да оспорва резултатите. Единственият неизменно установен ден в американската конституция е денят на встъпването в длъжност на президента - 20 януари по обяд, заявиха адвокатът на Тръмп Руди Джулиани и Джена Елис, юридически съветник на кампанията му, давайки да се разбере, че не смятат изборът за решен.

Върховният съд на Невада отхвърли искане за отхвърляне на изборните резултати

Върховният съд на щата Невада отхвърли жалба от предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп с искане за отменяне на изборните резултати там. С това съдът потвърди победата на Джо Байдън в един от оспорваните щати, допринесъл за крайната му победа на изборите в страната, предаде Ройтерс.

Миналата седмица окръжен съд в Невада постанови, че кампанията на Тръмп не е подкрепила с доказателства жалба за неизправност на устройствата за гласуване и за манипулиране на надпреварата между Тръмп и Байдън.

Байдън имаше преднина от 33 596 гласа пред Тръмп в Невада, което му осигури шестте щатски гласа в Изборната колегия, която избира президента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?