Върховният съд на САЩ върна частично действието на мигрантския указ на Тръмп

Върховният съд на САЩ върна частично действието на мигрантския указ на Тръмп

Върховният съд на САЩ възстанови частично действието на предизвикалия противоречия указ на президента Доналд Тръмп, забраняващ влизането в САЩ на хора от шест предимно мюсюлмански страни. Съдът ще разгледа аргументите за законността на една от ключовите политики на Тръмп през октомври.

Решението на съда части от приетия на 6 март указ да се прилагат до приключването на правните спорове е победа за президента, отбелязва Ройтерс.

Забраната за посещения на САЩ ще се прилага по отношение на гражданите на шестте страни, освен ако те нямат реални отношения с човек или организация, намиращи се в САЩ.

Съдът ще разреши да влезе в сила и 120-дневната забрана за приемане на бежанци, която ще се прилага при същите условия.

Трима от консервативните съдии заявиха, че биха разрешили президентския указ да се прилага изцяло. Сред направилите подобно изявление беше Нийл Горсъч, назначен от Тръмп.
Миналата седмица Тръмп заяви, че указът ще почне да се прилага 72 часа, след като съдът разреши, припомня Асошиейтед прес. Забраната за посещения засяга граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

Правителството на Тръмп заяви, че забраната е необходима, за да се извърши преразглеждане на процедурите за издаване на визи на граждани на тези страни. Този процес ще приключи преди 2 октомври, първия ден, когато Върховният съд може да проведе заседание за законността ѝ, отбелязва АП.

Две апелативни съдилища в САЩ подкрепиха решението на първоинстанционния съд за спиране на прилагането на забраната, докато се реши дали тя представлява дискриминация на религиозна основа, припомня ДПА. Правителството на Тръмп обжалва решението пред Върховния съд.

Доналд Тръмп приветства решението на Върховния съд. Според него това е победа за националната сигурност на САЩ.

"Като президент не мога да позволя в нашата страна да влизат хора, които ни желаят злото", заяви Тръмп в комюнике, публикувано от Белия дом. "Решението, взето с единодушие от Върховния съд, е чиста победа за нашата национална сигурност", добавя президентът.

Държавният департамент на САЩ ще приложи указа на президента така, както разпореди Върховният съд, заяви говорителката Хедър Науърт, цитирана от Ройтерс.

"Ще подаваме информация на пътуващите към САЩ и на партньорите ни в туристическата индустрия при изпълнение на заповедта по професионален, организиран и навременен начин", каза Науърт. "Поддържаме връзка и с партньорите ни по прилагането на Програмата за приемане на бежанци в САЩ и ще ги уведомяваме за промените, които влизат в сила", добави тя. Науърт каза, че тези действия ще се предприемат след консултации с министерствата на правосъдието и на вътрешната сигурност.

Президентският указ ще започне да се прилага от четвъртък - 72 часа след като Върховният съд частично възстанови действието му, посочва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят