Върховният съд на Венецуела разчисти пътя за преизбиране на Мадуро за президент

Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Върховният съд на Венецуела постанови в четвъртък коалицията Кръгла маса за демократично единство (КМДЕ), включваща трите основни опозиционни партии, да не бъде допусната до предстоящите предсрочни президентски избори, с което отвори пътя за преизбиране на Николас Мадуро, предаде Франс прес.

Националната избирателна комисия трябва да изключи КМДЕ от изборната надпревара, решиха магистратите. Те оправомощиха избирателната власт да отложи с половин година повторната регистрация на партиите, включително на тази коалиция, предвидена първоначално за близкия уикенд.

Коалицията представлява обединение на различни политически организации с подновена или не регистрация, затова регистрацията на КМДЕ нарушава "забраната за двойно партийно членство", поясни съдът.

В края на декември опозиционната коалиция обеща да излъчи единен кандидат за президентския пост, след като претенденти от управляващата Единна социалистическа партия спечелиха общинските избори в повечето региони. Най-големите опозиционни партии, включително членуващи в КМДЕ, бойкотираха вота.

 

Президентът Николас Мадуро заяви, че политическите сили, неучаствали в общинските избори, не може да бъдат допуснати до президентските.

Учредителното събрание на Венецуела постанови във вторник гласуването за държавен глава да се състои до 30 април т. г. Дотогава президентските избори бяха планирани за края на 2018 г., но някои експерти смятаха, че лагерът на президента може да ги изтегли по-рано.

Богатата на петрол държава е в тежка икономическа и политическа криза след бурните протести срещу президента Мадуро, при които от април до юли м. г. загинаха 125 души. Рейтингът на Мадуро леко се покачи оттогава, но недоволните в страната са близо 70 на сто, сочат данни на центъра "Делфос".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят