Върховният съд потвърди 16-годишния затвор на мъж, убил 17-годишно момиче

Състав на Върховния административен съд в София е потвърдил произнесената от Окръжния съд в Монтана присъда от 16 години затвор за Николай Маринов - Яйчака (33 г.) от Лом. Присъдата е заради убийството на 17-годишната ученичка от крайдунавския град Петя Димитрова Анчова, съобщиха в неделя от Окръжната прокуратура в Монтана в неделя.

Върховните магистрати са увеличили размера на обезщетението, което той трябва да плати на родителите на убитото момиче - от 60 000 на 100 000 лева.

Петя Анчова изчезна на 4 май 2004 г. Ден по-късно полицията я обяви за общодържавно издирване. На 17 май същата година тялото на момичето изплува от водите на Дунав край Лом.

По трупа имаше видими следи от насилие, той е бил привързан към бетонно блокче и котва на рибарска лодка. Аутопсията установи, че Петя е била удушена, преди да бъде хвърлена в реката.

Разследването установи, че във фаталната за нея вечер на 4 май 2004 г. след училище Петя се е черпела с компания в местен бар. Тя си е тръгнала от заведението с Николай Маринов, който я откарал към дома ѝ с колата си. Повече никой не я е видял.

По-късно полицията откри в колата на Яйчака следи от кръвта на Петя. Пастири заявиха пред следствието, че са го видели да качва в собствената си лодка съмнителен товар и да влиза в Дунав, но пред съда се отказаха от показанията си.

Пред съда Николай Маринов твърдеше, че е невинен и че не знае кой е убил Петя. Негов адвокат бе Рени Цанова. След процеса тя заяви, че доказателствата са само косвени и няма нито една пряка улика срещу довереника ѝ.

Присъдата срещу Маринов е окончателна. Тя е произнесена от Окръжния съд в Монтана, потвърдена е от Апелативния съд в София и от Върховния съд.

Споделяне

Още от България